Menu

‘Uit het leven gegrepen’, een wereldse expositie in Teylers Museum

Gepubliceerd op: 18/10/2019

‘Uit het leven gegrepen’, een wereldse expositie in Teylers Museum

Een bijzondere collectie werken uit de privéverzameling van grafisch kunstenares Nono Reinhold en haar echtgenoot Edy de Wilde is te bewonderen in Teylers Museum.

‘Parijs – New York – Amsterdam’ is de naam van de tentoonstelling. De naam zegt alles over het leven van Nono Reinhold. Als grafisch kunstenares trok ze de wereld over. In Parijs ontwierp zij affiches voor warenhuis Galeries Lafayette en in New York gaf zij onder andere les aan het bekende Pratt Graphics Center. Daar ontmoette zij ook haar echtgenoot Edy de Wilde. De Wilde is bekend geworden als directeur van het Van Abbe Museum en later het Stedelijk Museum in Amsterdam.

‘De collectie is vooral bijzonder, omdat deze zeer persoonlijk van aard is’, legt hoofdconservator Terry van Druten uit. ‘De werken zijn giften van vrienden van het echtpaar. Soms is er zelfs een persoonlijke boodschap op het werk is achtergelaten. Bijvoorbeeld op de houtskooltekening van Willem de Kooning’. Op dit abstract-expressionistisch werk is de boodschap; ‘To Nono with love, Bill’ achtergelaten.

In de vriendenkring van het echtpaar bevinden zich bekende moderne meesters, zoals; Roy Lichtenstein, Niki de Saint Phalle en Karel Appel. Daarmee is de collectie een persoonlijk portret over het leven en de reizen van Nono Reinhold.

Uiteraard ontbreekt haar eigen werk niet in deze collectie. ‘Het werk van Nono Reinhold is kleurrijk, technisch hoogstaand en geeft een eigen beeld van de werkelijkheid. Daarnaast geeft het een uniek eigen inzicht in de patronen en vlakken in landschappen en stadsgezichten. Ze is een meester in het spelen met licht en donker tinten’, aldus van Druten.

De tentoonstelling ‘Parijs – New York – Amsterdam’ is tot en met 1 maart 2020 te zien in het Prentenkabinet van Teylers Museum.

Foto: Nono Reinhold (1929) - L’étang bleu clair, 2017 - Kleurets op papier- Teylers Museum, langdurig bruikleen van de Stichting Reinhold De Wilde


Meer Haarlem | Heemstede | Bloemendaal

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)