Menu

''Gemeente neemt geen verantwoordelijkheid verkeersoverlast Plaza West"

Gepubliceerd op: 10/05/2019

''Gemeente neemt geen verantwoordelijkheid verkeersoverlast Plaza West

Het bouwproject Plaza West aan de Haarlemse Westergracht blijft een gesprek van onderwerp in de stad.

Het plan zorgt voor zeshonderd extra woningen, maar niet iedereen is even blij over de gevolgen voor de verkeerssituatie. Al sinds de plannen, die in 2015 bekend werden, maken vooral bewoners van het gebied zich zorgen. De zorg groeide, toen bekend werd dat er geen parkeergarage in het plan was opgenomen. Omwonenden zijn bang voor verkeerschaos, met name door het extra tekort aan parkeerplekken dat zal ontstaan. Albert Heijn Westergracht heeft een parkeerterrein in het gebied, maar dat is bedoeld voor het winkelend publiek.

Er werden buurtvereningen opgericht om zorgen en klachten kenbaar te maken. Die klachten zijn voornamelijk gericht naar de gemeente, die het plan goedkeurde.

Intussen ligt het fietspad aan de Westergracht al weken open in verband met werkzaamheden. "De situatie verslechtert. Ik ben zelfs bang dat het een kwestie van tijd is, dat er slachtoffers vallen", zegt Jaap Vos van Wijkbelang Plaza West. Albert Heijn zou ook niet op de hoogte zijn geweest van het werk aan het fietspad. Zij laten weten: "Pas na aandringen bij de gemeente zijn er verkeersregelaars ingezet".

Jaap Vos hamert erop dat het parkeerterrein van Albert Heijn feitelijk openbaar is. "Het is al tientallen jaren openbaar toegankelijk". Vos stelt dat de gemeente zijn verantwoordelijkheid niet neemt.

Wijkbelang Plaza West en Leefbaar Haarlem Zuidwest zijn twee burgerbewegingen, opgericht om de gemeente tegengas te blijven bieden. Zij vinden dat er beter onderzoek nodig is naar de gevolgen voor de leefbaarheid en de verkeerssituatie, voordat er een woonwijk gebouwd kan worden.

Ondanks herhaaldelijke pogingen van de redactie, is de gemeente niet bereikbaar voor commentaar.


Meer Haarlem | Heemstede | Bloemendaal

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)