Menu

Alpaca, zoenposters en een rode stip

Gepubliceerd op: 21/12/2018

Alpaca, zoenposters en een rode stip

Haarlem105 blikt terug op de meest memorabele gebeurtenissen van 2018.


Op 3 januari deed de politie in Haarlem een wel heel bijzondere vondst. Er stond een alpaca aan een stuk touw vastgebonden in het centrum. Er belden heel veel mensen die zich wel wilden ontfermen over alpaca Teddy, maar de eigenaar werd niet gevonden.

In april was het zover: Het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem stapten in het huwelijksbootje. Vanaf eind maart gaan de getrouwde musea door het leven als Frans Hals Museum locatie Hal en locatie Hof.

Nadat de V&D-vestiging aan de Grote Houtstraat in 2016 definitief haar deuren sloot, openden de deuren opnieuw op 5 april onder de naam Hudson’s Bay. Acht maanden later zijn er bij de directie al grote zorgen over achterblijvende omzet.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen hing de Haarlemse VVD ‘zoenposters’ op. De poster toonde twee zoenende mannen met de tekst ‘In ons Haarlem mag je je jezelf zijn – intolerant tegen intolerantie’. De Haarlemse VVD startte de actie om de gemeente Haarlem aan te sporen om verantwoordelijkheid te nemen en een campagne te starten die duidelijk maakt dat je in Nederland je eigen partner kiest.

Haarlem scoorde dit jaar een zesde plek in de top 10 populairste gemeenten om in te wonen. Haarlem deed een stapje terug ten opzichte van 2017, maar blijft populair.

Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude zijn officieel samen. De wet over het samenvoegen van de gemeentes werd eind april aangenomen door de Tweede Kamer.

Burgemeester Jos Wienen heeft in april het onderkomen van motorclub No Surrender directe sluiting opgelegd. Het clubhuis staat op gemeentegrond en clubhuizen van motorclubs zijn in Haarlem niet toegestaan.

In oktober werd bekend dat Wienen tijdelijk niet op zijn eigen adres woont. Dat heeft alles te maken met bedreigingen aan het adres van Wienen. Vermoed werd dat het de Hells Angels waren, maar zij namen afstand van de bedreigingen. De bedreigde burgemeester liet zich onverwachts zien op een manifestatie. Op de bijeenkomst op de Grote Markt kwamen honderden Haarlemmers af om hun steun te betuigen aan hun burgemeester.

Elsevier Weekblad heeft 'de burgemeester' tot Nederlander van het Jaar 2018 gekozen. De reden is dat er geen publieke ambtsdrager is die 'letterlijk zo onder vuur ligt als de burgemeester', meldt het blad. Volgens hoofdredacteur Joustra verdienen burgemeesters juist de steun van hun burgers.

Sinds dit jaar zijn er deelfietsen in Haarlem. Er ontstond commotie in Haarlem na de plaatsing van tweehonderd huurfietsen. Sommige Haarlemmers vinden dat de fietsen de stallingen te vol maken. De gemeenteraad staat positief tegenover de deelfietsen.

Bloemendaal had deze zomer een primeur. Het is de eerste gemeente in Noord-Holland die bamboe verkeersborden gaat gebruiken. Bloemendaal kiest vanwege duurzaamheid tegenwoordig bij hun verkeersborden voor de bamboe variant. De borden zijn iets duurder dan de traditionele aluminium borden maar beter voor het milieu en bovendien ijzersterk.

In juli liep een hert de zee in bij het strand van Zandvoort. "Diverse honden zaten het hert achterna en uit angst zwom het dier de zee in", vertelt Zandvoorter John Dalhuijsen aan NH Nieuws. Badgasten wisten het dier te redden.

Bij het evenement Bubbles & Bites in Bloemendaal konden mensen een rode stip op hun hoofd plakken, als ze niet herkenbaar wilden worden vastgelegd. De organisatie van het culinaire festival bedacht de maatregel naar aanleiding van de nieuwe privacywet, die in mei van kracht is geworden. Daarin staat onder meer dat bedrijven foto's van personen niet zomaar online mogen zetten. "Vroeger kon je foto's gewoon publiceren", zegt de organisator van het festival. "Maar nu ben je nog vijf weken bezig als je iedereen moet vragen of een foto of video op de website mag worden gezet."

Swim to Fight Cancer Haarlem heeft dit jaar bijna een half miljoen euro opgehaald voor Stichting Fight cancer. Dankzij de 757 deelnemers en vele sponsoren doneert Haarlem dit bedrag voor kankeronderzoek aan jonge talentvolle onderzoekers van Fight cancer/ KWF.

Ter ere van het 100-jarig bestaan van de Stadsschouwburg Haarlem is er een tentoonstelling in het Gasthuis van Museum Haarlem. De expositie geeft een prachtig beeld over de geschiedenis van de Schouwburg in diverse tijdsperioden en is aangevuld met bijzondere objecten. Ook al is de expositie 100 Jaar Stadsschouwburg Haarlem bescheiden van omvang, zij is een absolute must voor iedereen die van cultuur, theater, stadsgeschiedenis en musea houdt. De expositie is verlengd tot het einde van het jaar.


Meer Regio

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)