Menu

Connexxion wint aanbesteding openbaar vervoer in Haarlem-IJmond

Gepubliceerd op: 22/01/2015

Connexxion wint aanbesteding openbaar vervoer in Haarlem-IJmond

De provincie Noord-Holland heeft het openbaar vervoer in Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort voor de periode december 2015 t/m december 2025 aan Connexxion gegund.

Op 13 december 2015 start Connexxion met 16 elektrische bussen, 28 schone dieselbussen en 56 bussen die rijden op groen gas.

Het busvervoer in Haarlem-IJmond kent binnen 4 jaar de minste uitstoot van CO2 en fijnstof. Door de inzet van (uiteindelijk) 78 elektrische bussen rijdt een groot deel van de bussen zonder emissie. Het nieuwe wagenpark wordt gefaseerd ingevoerd.

Connexxion gaat straks rijden met 16 elektrische bussen, waarvan er 9 worden ingezet op de lijnen 4 en 14. Met de overige 7 bussen worden proeven gedaan om te onderzoeken welk type bus het meest geschikt is om in 2019 de bussen op groene gas te vervangen door elektrische bussen.
Deze aanpak leidt direct bij de start van de concessie tot een afname van de CO2-uitstoot van 60%. Ook wordt een sterke reductie van andere vervuilende stoffen en geluid gerealiseerd.

Connexxion zet daarnaast in op een aantal verbeteringen zoals de route van lijn 3 (Haarlem-Schalkwijk - IJmuiden), deze wordt in IJmuiden verlengd. Daarnaast worden ook andere doorgaande lijnen versneld, door de halteafstanden te vergroten. Dit geldt voor de lijnen 73 en 80 (Zandvoort - Haarlem - Amsterdam).

De reiziger kan de volgende verbeteringen verwachten: zitplaatsgarantie, thuisbrenggarantie en vervangend vervoer bij rituitval.
Connexxion besteedt veel aandacht aan reisgemak door de herkenbaarheid van lijnen te verbeteren door gebruik van kleurcodes en goede reisinformatie.

Als extra biedt Connexxion usb-aansluitingen in de nieuwe bussen en een extra display voor reisinformatie in alle grote bussen aan.


Meer Regio

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)