Menu

De uitslagen van Haarlem, Heemstede en Bloemendaal op een rijtje

Gepubliceerd op: 21/03/2019

De uitslagen van Haarlem, Heemstede en Bloemendaal op een rijtje

Er is woensdag uiteraard gestemd voor de Provinciale Staten van Noord-Holland.

De uitslag hiervan bepaalt mede hoe het college van Gedeputeerde Staten eruit komt te zien. Dit college vormt het dagelijkse bestuur van de provincie. De Provinciale Staten kiezen ook de leden van de Eerste Kamer, dus de kiezer heeft ook invloed op de samenstelling hiervan. Haarlem105 zet de uitslagen van regio Haarlem op een rijtje voor je.

De opkomst in onze gemeenten is hoog ten opzichte van het landelijk gemiddelde; in Haarlem 58%, in Heemstede en Bloemendaal zelfs 69%. Als grote winnaars kunnen GroenLinks en Forum voor Democratie in alle drie de gemeenten worden aangemerkt.

GroenLinks is in Haarlem de grootste partij geworden met 19,7% van de stemmen. Ook in Heemstede en Bloemendaal maakte zij een aanzienlijke groei door. Echter in deze gemeenten is de VVD (nog steeds) de grootste partij. Forum voor Democratie groeide het hardst in alle gemeenten, met percentages rond de 11%.

Verder kijkend is te zeggen dat D66 in Haarlem, Heemstede en Bloemendaal hard is gezakt ten opzichte van vier jaar geleden. Zij kromp met 5 à 6%. Kleinere partijen als de Ouderenpartij NH, NIDA en Code Oranje maakten geen noemenswaardige groei of krimp door. De Socialistische Partij was klein en blijft klein in Heemstede en Bloemendaal, in Haarlem zakt zij met 6,5%.

Met de huidige uitslag zou het betekenen dat FvD en GroenLinks met 9 zetels in het college van de Gedeputeerde Staten komt te zitten. Daarna volgen VVD met 8 zetels en D66 en PvdA met 6 zetels. Bron: ANP


Meer Haarlem | Heemstede | Bloemendaal

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)