Menu

Demonstratie Uyghuren bij Haarlem Station

Gepubliceerd op: 03/10/2019

Demonstratie Uyghuren bij Haarlem Station

Vandaag demonstreert Amnesty Haarlem in samenwerking met Stichting Uyghur.

Dit doen ze na eerdere demonstraties in Amsterdam en Den Haag.

Abdukayyam Jappar vertelt dat deze bevolkingsgroep woont in een regio die bekend is onder de naam Xinjiang. Dit gebied bevindt zich in noordwest China. De Uyhuren zijn overwegend moslim en noemen het gebied Oost Turkmenistan.

Dit jaar viert China haar zeventigjarige bezetting, maar dit gaat ten koste van de leefomstandigheden van de Uyghuren. Er gelden strikte regels. Zo wordt er spionagesoftware geïnstalleerd op de telefoons en worden zij verplicht Chinese mensen onderdak te geven.

Andries Tielemans van Amnesty Haarlem legt uit dat de Uyghurs vaak opgepakt worden door de Chinese overheid. Zij worden dan overgeplaatst naar heropvoedingskampen. Ze worden daar gedwongen hun eigen geloof te veranderen. Bovendien is er nauwelijks voedsel. 

Het signaal wat de organisaties vandaag willen afgeven is die van bewustwording. Vanwege de strenge persvrijheid in het gebied bereikt het nieuws uit deze regio het westen niet. Amnesty Haarlem en Stichting Uyghur slaan vandaag de handen in een om een signaal af te geven.


Meer Haarlem | Heemstede | Bloemendaal

Copyright © 2020 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)