Menu

Disco en zon op de laatste dag Dekmantel

Op de vijfde en laatste dag vol festivalgeweld is het zondag tijd voor de climax van Dekmantel festival. Voor de vroege vogels heeft Dekmantel een grappig presentje, een mixtape op cassette (ja, echt!) van John Talobot, Elena Colombi of Yu Su klaar liggen. Gelukkig is de mixtape ook online terug te horen, voor wie geen cassettedeck meer heeft.

Chill area. Foto: Yannick van de Wijngaert
Foto: Yannick van de Wijngaert

Op de zondag overheerst de disco. Niet gek, want een deel van de bezoekers loopt al voor de derde dag rond het Amsterdamse Bos en na twee volle dagen dansen en lopen heeft niet iedereen zin om hard te 'beuken'. Daarnaast schijnt de zon ook en is het best warm, dus komt het allemaal wel goed uit.

De Canadees Marie Davidson mag vandaag twee keer laten horen wat ze kan. Eerst een dj set op bij Red Light Radio, daarna nog een live set in de Greenhouse. Ze is bezig met haar afscheidstournee dus het zou zomaar de laatste keer kunnen zijn dat je haar op een line up ziet staan. Bij haar dj set leek ze het publiek een beetje te pesten door ineens een rock plaat te draaien. Flink wat mensen besloten toen om ergens anders heen te gaan, daarna pakte ze het weer op en werd het een prima set. Live was ze nog beter, een paar uur later in de Greenhouse.


Foto: Bart Heemskerk

Ook bij zonder dit jaar: Roísín Murphy live op mainstage. Loopt al heel wat jaren mee, maar liet zien dat de Ierse zangeres (van o.a. Moloko) het nog steeds kan. Een bijzonder optreden, met natuurlijk haar hits en wat onbekender werk. Ook haar hele kledingkast was mee, zodat ze bij elk nummer een nieuwe outfit aan kon (hoorde je overigens niets van).

Daarna was de beurt aan Motor City Drum Ensemble. Hij wist met zijn disco en af en toe wat house en electro de toon voor de rest van de dag te zetten.

Motor City Drum Ensemble. Foto: Bart Heemskerk
Foto: Bart Heemskerk

En relatief nieuwe ontdekking stond te draaien bij Red Light Radio, Jex Opolis. Hij zette grote verwachtingen vanwege zijn release eerder dit jaar op het label van Dekmantel en kon dit prima waar maken. Een fijne set van house, electro en disco invloeden.

Lange tijd was onduidelijk wie op zondag de Selectors stage mocht afsluiten. Uiteindelijk bleek het James Murpy (LCD Soundsystem) te zijn, maar hij moest toch op het laatste moment afzeggen. I-F nam de honneurs waar en als we niet beter wisten, had niemand er een traan om gelaten.

DJ Storm. Foto: Bart Heemskerk
Foto: Bart Heemskerk

De zondag stond vooral in het teken van disco, disco en house. Voor wie toch wat steviger wilde losgaan kon nog altijd terecht bij o.a. Marcel Dettmann, Deniro of DJ Storm

De climax van de zondag was toch wel op de mainstage, waar Palms Trax een heerlijk, vrolijke disco set liet horen. Hij stond al eerder op Dekmantel, vorig jaar o.a. in de Boilerroom en Greenhouse. Dit jaar is hij doorgegroeid tot echte headliner en mocht hij het festival afsluiten. Met in zijn set o.a. vergeten tracks van het Limburgse Pussycat, of Souvenirs van Voyage. Om vervolgens midden in zijn set het tempo ook weer iets omhoog te gooien met meer electro platen.

Palms Trax. Foto: Bart Heemskerk
Foto: Bart Heemskerk.

Een euforisch einde van een weekend Dekmantel Festival, wat overigens veel te snel voorbij ging. Volgend jaar toch maar een dagje langer? Dekmantel bewijst weer eens dat ze prima weten aan te voelen welke artiesten op het punt van doorbreken staan, of klaar zijn voor een volgende stap. Uiteraard staan er ook weer gevestigde namen, maar genoeg verrassingen om het weekend spannend te houden voor elke bezoeker.

Dit is een artikel van N8dieren op Haarlem105. Elke vrijdagavond de lekkerste house en techno, dj's uit de regio en tips en nieuws uit festivalland. Uitzeding van N8dieren gemist? Beluister alles terug via de podcast.

Copyright © 2020 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)