Menu

Drie kwart volwassenen ervaart stress

Gepubliceerd op: 17/06/2019

Drie kwart volwassenen ervaart stress

Ruim driekwart van de volwassenen in regio Kennemerland ervoer het afgelopen jaar in meer of mindere mate stress.

Stress is een teveel aan spanning. 44% had een beetje stress en 35% veel of heel veel stress. Dit blijkt uit onderzoek van GGD Kennemerland. Begin 2019 vulden bijna 2.500 panelleden een online vragenlijst in over stress en energie.

De deelnemers van het onderzoek hadden een goed beeld van wat stress inhoudt. Een beetje stress is normaal en zorgt ervoor dat we alert en geconcentreerd blijven. Stress wordt een probleem en ongezond als deze lang aanhoudt, vaak voorkomt of groot is. Over het algemeen kwam stress vaker voor bij panelleden tussen de 19 en 65 jaar dan bij 65-plussers. Ook kwam het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

De grootste groep (62%) gaf aan stress te krijgen van werk. Daarnaast scoorde gezin en opvoeding (41%) ook hoog op de stressradar.  27% had relatiestress, 25% had stress door zaken die met gezondheid te maken hebben, en 23% had stress van sociale contacten.

Vrijwel alle panelleden die stress ervoeren, hadden daar klachten van. Veelgenoemde klachten waren slecht slapen, vermoeidheid, onrust, prikkelbaarheid en nek-, schouder- of rugklachten. Een kwart van degenen die stress ondervond, liet het op zijn beloop. Een grotere groep ondernam actie, vooral door de oorzaak aan te pakken, keuzes te maken of afleiding te zoeken. Daarnaast zocht ruim 1 op de 5 professionele hulp om met de stress om te gaan. 

Alle resultaten van het onderzoek zijn hier terug te vinden.  Voor wie meer informatie wilt over stress of hulp om hiermee om te gaan, adviseert GGD Kennemerland de huisarts te bezoeken, of te kijken deze website.


Foto: Pixabay


Meer Regio

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)