Menu

Dynamische prijzen tegen voedselverspilling in Zandvoort

Gepubliceerd op: 20/05/2019

Dynamische prijzen tegen voedselverspilling in Zandvoort

Supermarktketen Albert Heijn is maandag 20 mei gestart met het dynamisch afprijzen van producten op basis van de houdbaarheid.

De proef vindt de komende 8 weken plaats in de Albert Heijn in Zandvoort bij de gevogelte- en visproducten. Producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen worden automatisch afgeprijsd. Hoe korter de houdbaarheid, hoe hoger de korting.


Marqt kondigde deze maand ook aan met dynamische prijzen te gaan werken. Bij het berekenen van de korting kijkt Albert Heijn niet alleen naar de houdbaarheid van een product. Door middel van een algoritme wordt berekend wat de beste prijs is om alle producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen toch te verkopen. Zaken als het weer, aanbiedingen, verkoopgeschiedenis, voorraad in de winkel, maar ook een evenement in de buurt dat de verkoop kan beïnvloeden wordt mee genomen in de berekening.

De supermarkt heeft de proef ontwikkeld in samenwerking met Wasteless. Bij de producten worden elektronische prijskaartjes geplaatst met daarop twee prijzen: de reguliere prijs en afprijzing bij een specifieke houdbaarheidsdatum.

Producten die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum lopen, prijst de supermarkt al langer af met de ‘35% weggooien is zonde korting-sticker'. Deze sticker wordt voor 10 uur ‘s ochtends op producten geplakt en zorgt ervoor dat ze de hele dag met korting verkocht worden. Met deze proef kan de korting uiteindelijk hoger uitvallen.

Na de proef van 8 weken bekijkt de supermarkt of het dynamisch afprijzen ook in andere filialen gaat inzetten. Hierbij wordt gekeken naar de techniek, maar ook of klanten het begrijpen en er gebruik van maken.


Meer Regio

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)