Menu

Europese Commissie buigt zich over afschaffing zomertijd

Gepubliceerd op: 11/09/2018

Europese Commissie buigt zich over afschaffing zomertijd

De Europese Commissie gaat zich binnenkort buigen over het afschaffen van de zomertijd.

Na een online enquête uitgezet in de Europese landen bleek een meerderheid van 4,6 miljoen deelnemers voorstander te zijn voor een permanente zomertijd. De Commissie is nu om. Begin dit jaar boog Brussel zich hier ook al over. Toen haalde het geen parlementaire meerderheid. Een verzoek om een onderzoek kwam er wel. Hier kwam de online enquête uit voort. Na deze enquête-uitslag komt de EU nu met plannen.

Als er een voorstel ligt, moeten het Europese Parlement en de EU-landen er gezamenlijk nog uit komen. Waarschijnlijk zal er geen permanente zomertijd komen, maar zullen landen zelf beslissen of ze een zomer- of wintertijd willen. Mogelijk komt de Commissie woensdag al met een voorstel.

De zomertijd is in 1980 wettelijk vastgelegd nadat diverse Europese landen het de jaren ervoor ingevoerd hadden om energie te besparen. De laatste jaren is de vraag om afschaffen ontstaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat van veel mensen de biologische klok er door in de war raakt. Vooral ouderen en hartpatiënten ondervinden hier last van.

bron: NRC


Meer Regio

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)