Menu

Frisse ontdekkingsreis op Lente Kabinet

Onder de rook van Amsterdam vond op zaterdag 25 en zondag 26 mei de achtste editie van Lente Kabinet plaats. Twee dagen was het prachtige natuurgebied Het Twiske terrein voor een grote ontdekkingstocht.

Voor wie op de fiets komt, begint het avontuur al gelijk in Amsterdam Noord. Hoe moet je ook alweer fietsen? Gelukkig fiets je niet alleen en hangen er langs de route bordjes die je de weg naar Lente Kabinet wijzen. Eenmaal aangekomen bij Het Twiske blijkt al snel waarom de organisatie voor dit terrein heeft gekozen. Het ligt op steenworp afstand van het drukke Amsterdam, maar je waant je even helemaal in het rustige buitenleven.

Atmosphere%202%20-%20Lente%20Kabinet%20Festival%202019%20-%20Day%202%20-%20please%20credit%20Bart%20Heemskerk%20.jpg
Foto: Bart Heemskerk

De zaterdageditie is volledig uitverkocht. Het is dan ook prachtig weer voor een festival. Overal waar je kijkt zie je blije gezichten en mensen vrolijk mee bewegen op de muziek. Op de meeste stages hoor je dit ook terug in de muziek. Rustig en vrolijk.

Ook dit jaar zet Lente Kabinet weer in op live artiesten. Niet alleen producers die live hun muziek ten gehoren brengen, maar ook volledige bands. Zoals aan het einde van de zaterdagmiddag op het hoofdpodium, de Eerste Kamer, de Napolitaanse band Nu Guinea. Een volledige band op het hoofdpodium van een festival gedomineerd door dj's is een gedurfde keuze. En of het echt werkt is de vraag, een groot deel loopt toch door om te kijken naar de andere 'kamers'. Maar het publiek dat overblijft krijgt geen spijt. Iedereen danst mee op de vrolijke disco en funk nummers van de band.
Nu Guinea - Lente Kabinet Festival 2019 - please credit Eelco Wortman
Foto: Eelco Wartman

Hierna neemt Mall Grab het over in de Eerste Kamer. Hij begint gelijk stevig en aan het publiek te zien zaten ze hier ook op te wachten. Later in zijn set neemt hij wat gas terug, om het stokje over te geven aan Peggy Gou, toch wel een van de headliners van de zaterdag. Haar lijkt niet helemaal tot zijn recht te komen op dit grote podium. Wellicht kwam dit door het toch wat grote en lege podium, bedoelt voor de live acts, of doordat de muziek relatief aan de zachte kant stond, maar het bleef wat vlak. Hoe anders was dit het jaar ervoor in de wat intiemere Tweede Kamer.Shanti Celeste  Call Super - Lente Kabinet Festival 2019 - please credit Bart Heemskerk.jpg
Foto: Bart Heemskerk

Hoe anders is dit tijdens de set van Shanti Celeste & Call Super gelijktijdig in de Tweede Kamer. Deze twee lijken een gouden duo en nemen iedereen mee richting de climax. Andere hoogtepunten van zaterdag zijn Upsammy (Red Light Radio), Daniel Wang (Tweede Kamer) en Kristiina Männikkö (Red Light Radio).

Dan de zondag. Hoewel er veel regen vorspeld is, overdag is het best zonnig. Het Kabinet komt wat langzaam op gang. Waarschijnlijk liggen veel weekendbezoekers nog op een oor als het festival al aan de laatste dag begonnen is. Ook op zondag staan er opvallend veel vrouwen geprogrammeerd. En niet omdat het vrouwen zijn, maar omdat ze echt goed zijn. Klaar voor de volgende stap in hun carrière. Dan is een plek op de line up van Lente Kabinet een mooi begin, toch een beetje een voorproefje voor komende jaren op andere festivals.


Foto: Bart Heemskerk

De Amsterdamse Kamma opent de Tweede Kamer met heerlijke house en disco en weet hiermee al aardig wat vroeg vogels mee te krijgen. Daarna neemt Paramida het over en gooit langzaam het tempo iets omhoog. Zolang de zon nog schijnt is het ook druk bij de Eerste Kamer, wat niet overdekt is, helemaal als vinylkoning Sadar Bahar draait. Ook Antal weet de zomerse stemming te behouden, maar tijdens zijn set gaat het toch regenen. Poncho's kunnen de meesten in het begin nog wel tegenhouden om naar de overdekte Tweede of Derde Kamer te vluchten, maar na 21:00 als Todd Terje eenmaal bezig is blijft er nog een handje vol mensen over bij zijn set. Inmiddels is het ook hard gaan regenen en wordt je ook met poncho nat. Jammer voor de Noor en zeker ook voor Lena Willikens die de Red Light Radio stage afbreekt voor een klein overgebleven groepje fans.

 Foto: Bart Heemskerk

Bij de overdekte stage waar Jayda G draait is het al vroeg vol. Mede omdat het dan al af en toe regent, maar ze weet met haar house en disco veel bezoekers naar de Tweede Kamer te trekken en de boel goed op te warmen voor Job Jobse. Voor hem is het een thuiswedstrijd en weet als geen ander hoe je een festival moet afsluiten. Het lukt Job Jobse dan ook met twee vingers in z'n neus, met hier en daar de nodige klassiekers.

Andere hoogtepunten van zondag zijn Ross From Friend (Tweede Kamer), YĪN YĪN (Derde Kamer), Violet (Red Light Radio) en I-F (Derde Kamer). Het nieuwe 'Derde Kamer', speciaal voor live artiesten, wilde wellicht nog niet bij elke artiest werken, maar zorgde wel voor een frisse wind door het festival. Ook dit jaar was het het geheel redelijk in balans. Een aantal bekendere namen tussen een hoop onbekenden, waardoor je als bezoeker fijn kan ronddwalen opzoek naar nieuw talent. Daarnaast blijft Het Twiske een ideaal terrein voor een festival als Lente Kabinet, met hier en daar wat stroboscopen en rooksmachines in de bosjes, waardoor het geheel een idyllisch feestje werd.

Dit is een artikel van N8dieren op Haarlem105. Elke vrijdagavond de lekkerste house en techno, dj's uit de regio en tips en nieuws uit festivalland. Uitzeding van N8dieren gemist? Beluister alles terug via de podcast.

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)