Menu

Geen Zwarte Piet meer in Haarlem

Gepubliceerd op: 15/11/2019

Geen Zwarte Piet meer in Haarlem

Haarlem is een van de weinigen gemeenten in Nederland die helemaal geen zwarte pieten meer inzet.

In tegenstelling tot het merendeel van de gemeenten waar nog wel volledig zwarte pieten zullen verschijnen tijdens de intochten. Dat blijkt allemaal uit onderzoek van Editie NL. 


De keuze voor het soort piet tijdens de intocht ligt bij de organisatie. Toch wordt er wel over vergaderd tussen de gemeenten en de organisatie. Op basis hiervan wordt er een advies uitgebracht. ''Wij volgen eigenlijk altijd de NPO, vandaar dat we in Haarlem ervoor kiezen om zwarte piet volledig weg te laten,'' zegt Daphne Sijmonsbergen, woordvoerder van burgemeester Wienen, tegen Haarlem 105. ''We laten de keuze bij de organisatie van de intocht. Er vindt wel overleg plaats, maar vorig jaar hanteerde we al verschillende soorten pieten. Dit jaar is het niks nieuws voor ons.

Dat zwarte piet er niet is tijdens de intocht komt niet als verrassing. Toch is niet iedereen in Haarlem overtuigd. In de grootste feestwinkel Jan Monnikendam kiezen de meeste klanten nog altijd voor de traditionele piet. ''We merken dat scholen wel veranderen in hun keuze, maar de meeste klanten blijven bij de volledig donkere piet,'' vertelt Janneke Monnikendam. Desondanks heeft de feestwinkel wel de keuze gemaakt om de zwarte piet uit de etalage te halen. ''Wij vinden dat je met alle gedachtes mee moet gaan.''

Op zondag 17 november is de jaarlijkse intocht van sinterklaas er weer. De pakjesboot zal aanmeren op het Spaarne voor de Koudenhorn, ter hoogte van de Valkestraat. 

foto's: Ab Laanbroek / Website Jan Monnikendam


Meer Haarlem | Heemstede | Bloemendaal

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)