Menu

GroenLinks dient initiatief in om Haarlemse woningen aardgasvrij te maken

Gepubliceerd op: 22/11/2017

GroenLinks dient initiatief in om Haarlemse woningen aardgasvrij te maken

Vorige week zette het Haarlemse College de ambitie neer om vanaf nu nieuwe woningen aardgasloos te gaan bouwen.

Groen Links Haarlem vindt dat een mooie stap, maar het gaat de partij niet ver genoeg. Het gaat namelijk om slechts 0,7% van alle Haarlemse woningen. De overige 70.000 woningen staan er al en het merendeel daarvan is gewoon nog aangesloten op aardgas.

“Haarlem heeft de ambitie om in 2040 volledig aardgasvrij te zijn. Dat is natuurlijk een geweldig vooruitzicht maar de vraag die zich aan dient is “Hoe dan?” aldus GroenLinks-raadslid Robbert Berkhout.


Die vraag moet, straks heel makkelijk te beantwoorden zijn. Vandaar dat hij aanstaande donderdag in de gemeenteraad zijn initiatiefvoorstel: 'Meer Regie bij Energietransitie Bestaande Bouw in Haarlem' in zal dienen. De term energietransitie staat voor de omschakeling van een gasaansluiting naar een schonere energiebron. De reden dat er nu nog zo weinig aardgasloze woningen zijn is de geringe bekendheid met de alternatieven. 
Dit initiatiefvoorstel pleit er voor om alle informatie en kennis te bundelen en voor alle Haarlemmers makkelijk toegankelijk te maken. Haarlemmers moeten straks niet meer zelf het wiel hoeven uit te vinden.

Het initiatiefvoorstel vraagt aan het college om voor 1 juli 2018 een Plan van Aanpak uit te werken. Daarin moet de gemeente actueel onderzoek doen naar de beste alternatieven per woningtype en per wijk. En er zou een onderzoek moeten komen naar de praktische werkzaamheden en de kosten en baten voor woningeigenaren.
Daarna kan de gemeente planmatig voorlichting geven en mogelijk ook met marktpartijen aardgas-alternatieve-pakketten aanbieden. Mogelijk met een financiële stimuleringsregeling; bijvoorbeeld gekoppeld aan het energielabel in relatie tot de OZB.

Voorbeeldwoningen kunnen tastbaar en zichtbaar maken hoe de afkoppeling van aardgas er uiteindelijk uitziet.


Meer Haarlem | Heemstede | Bloemendaal

Copyright © 2018 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)