Menu

GroenLinks favoriet in Haarlem en Heemstede onder mbo leerlingen

Gepubliceerd op: 23/05/2019

GroenLinks favoriet in Haarlem en Heemstede onder mbo leerlingen

Als het aan de leerlingen van het voortgezet onderwijs en het mbo ligt, wordt GroenLinks vandaag de grootste partij bij de Europese Parlementsverkiezingen.

Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen, georganiseerd door ProDemos. De partij kreeg ruim 26% in zowel Haarlem als Heemstede. Op de tweede plaats volgt de VVD in Heemstede met bijna 19 procent, in Haarlem eindigde D66 op plek twee met 22,9%.

Ook landelijk gezien is GroenLinks verreweg het populairst onder mbo scholieren. VVD op plaats twee, gevolgd door D66.


Bij de vorige Europese Parlementsverkiezingen, in 2014, was de PVV de grootste partij bij de Scholierenverkiezingen. Deze partij, die toen goed was voor bijna 15% van de stemmen, kan nu rekenen op 7,6% van de stemmen. De tweede partij was in 2014 de Piratenpartij met 14,5% van de stemmen. Hun samenwerkingsverband met ‘vandeRegio’ kon dit jaar rekenen op 1,8% van de stemmen.

In totaal stemden 6207 jongeren in het voortgezet onderwijs en het mbo, verspreid door heel Nederland. Dat zijn ongeveer evenveel leerlingen als bij de Europese Parlementsverkiezingen in 2014, toen 6299 scholieren stemden. De leerlingen brachten tussen donderdag 16 mei en woensdag 22 mei hun stem uit.


Meer Haarlem | Heemstede | Bloemendaal

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)