Menu

Haarlem in Zwart-Wit brengt kleur in het verleden

Gepubliceerd op: 08/01/2019

Haarlem in Zwart-Wit brengt kleur in het verleden

Een reis door de tijd van oud Haarlem met zwartwit foto’s uit drie decennia.

Haarlemmer Eddie Aarts (54) werkte jaren aan het boek Haarlem in Zwart-Wit. In het boek staan meer dan honderd zwartwit foto’s die de kijker meenemen naar de periode tussen 1950 en 1980. Het werk bevat beelden uit de collectie van verschillende fotografen. Er staan zelfs foto’s in van de eerste officiële stadsfotograaf Wim Zilver Rupe. In het fotoboek neemt samensteller Eddie Aarts je mee op reis door de tijd van oud Haarlem. Aarts groeide zelf op in de jaren ’70. Hij werkt als grafisch vormgever en is mede-eigenaar van de Haarlemse Uitgeverij Loutje. Hij krijgt bij de beelden die hij verzamelde een echt ‘O ja!’-gevoel. Met het boek hoopt Aarts ook bij de lezer veel van dit soort momenten op te roepen. Zeker ook voor jongeren is het boek bijzonder om te bekijken. Het geeft hen een kijkje in hoe Haarlem in een halve eeuw is veranderd.

Hoe ben je aan de foto’s gekomen?
“Alle foto’s komen uit het Noord-Hollands Archief. De foto’s die daar zijn opgeslagen zijn in principe voor iedereen te zien. Je kunt er gewoon naar toe gaan en foto’s kijken. Voor andere projecten die ik doe als grafisch vormgever moet ik regelmatig in de beeldbank zijn. Ik weet daar een beetje de weg. Al een aantal jaar sla ik daar af en toe wat foto’s op waarvan ik dacht: ‘Die zouden mooi in een boek passen!’. Ik wilde het boek daarom eigenlijk al heel lang graag maken.”

Hebben alle foto’s het boek gehaald?
“Nee, ik heb wel meer materiaal. Er zou nog wel een boek in zitten, maar dat zou voor nu te makkelijk zijn. Vóór dit boek hebben we al eerder een fotoboek gemaakt. Veel plaatjes die er niet in staan, zijn daarin terecht gekomen. De foto’s in het boek Voor de verandering zijn allemaal gemaakt door Wim Zilver Rupe. Hij was de eerste officiële stadsfotograaf. Op die foto’s staan veel gebouwen en gebieden, terwijl in Haarlem in Zwart-Wit ook ruimte is voor de mensen die in de stad rondliepen. Dat is leuk om naar te kijken, het leven tussen die gebouwen.”

Waarom moest dit boek gemaakt worden?
“Het is een stukje nostalgie. Het boek zit vol met foto’s die voor veel Haarlemmers een verhaal hebben. Als je in die tijd in Haarlem rondliep, dan kan het niet anders dat er foto’s zijn die herinneringen oproepen. Van mensen die ik spreek over het boek hoor ik welke foto voor hen bijzonder is. Dan volgt er bijna altijd een verhaal. Dat is wat het boek doet. Het verbindt ons in de herinneringen die we hebben aan het Haarlem van toen. Iedereen heeft zijn eigen verhalen bij de foto’s. Dat is het mooie van plaatjesboeken.”

Welke foto’s in het boek zijn voor jou bijzonder?
“Dat zijn echt de foto’s van plekken in de stad die er nu heel anders uit zien. Plekken waarvan je was vergeten dat het toen allemaal anders was. Dat de inrichting van een straat verandert, vergeten we na een paar jaar. Tot het moment dat we die foto’s weer zien. Bioscopen zijn daar een goed voorbeeld van. We hadden er vroeger in Haarlem een heleboel, op allerlei plaatsen door de stad. Nu niet meer en dat is niet erg, maar daar groeiden mijn leeftijdsgenoten en ik wel mee op.
Toch is er in het boek ook ruimte voor dingen die mij juist niet zo veel zeggen. Er zitten stukjes van Parkwijk en Schalkwijk in. Dat waren plekken waar ik eigenlijk nooit wat te zoeken had, behalve als we naar het circus gingen ofzo. Toen die wijken werden bedacht en uit de grond gestampt, leek het alsof daar helemaal niets was. Terwijl nu een derde van de Haarlemmers daar woont.”

Haarlem in Zwart-Wit lag in november 2018 al in de winkels. Het boek werd zo enthousiast ontvangen, dat de eerste druk van het boek in een mum van tijd uitverkocht was. Liefhebbers hebben er even op moeten wachten, maar hun geduld wordt nu beloond. De tweede druk ligt vanaf 10 januari 2019 in de winkels.


Meer Haarlem | Heemstede | Bloemendaal

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)