Menu

Haarlem treedt strenger op tegen Airbnb verhuurders

Gepubliceerd op: 10/08/2017

Haarlem treedt strenger op tegen Airbnb verhuurders

De gemeente Haarlem gaat steeds harder optreden tegen bewoners die hun huis via Airbnb verhuren.

Met strenge controles wil de stad Amsterdamse toestanden voorkomen.

Toeristen met rolkoffers die op zoek naar hun Airbnb-woning zijn inmiddels niet meer uit het straatbeeld van Haarlem weg te denken. Bewoners merken dat Airbnb ook in de hoofdstad van Noord-Holland oprukt. "Mijn buren doen aan Airbnb, maar ik vind het prima", zegt een vrouw. "Ik vind wel dat de overlast goed in de gaten gehouden moet worden."

Hugo van der Wees is onderdeel van de Wijkraad Binnenstad Haarlem en werkt samen met de gemeente. "Het heeft in Amsterdam groteske vormen aangenomen. Hele straten zijn niet meer bewoonbaar voor bewoners. Dat willen we voorkomen", legt hij uit.

De aanpak van wijkraden en de gemeente begon bij een oproep op de site om woningen die op Airbnb staan te melden. Van der Wees: "In feite is het een kliklijn." Daarnaast heeft de gemeente gekeken naar de adressen waar geen bewoners staan ingeschreven, maar waar wel mensen verblijven. Er wordt nu gehandhaafd en mensen die hun woning vaker dan zestig keer per jaar verhuren, kunnen beboet worden.

Dat de gemeente een actieve aanpak hanteert, weet ook Marian. Zij verhuurde een enkele maal haar huis in 2016 en moest daar 300 euro toeristenbelasting over betalen. "Maar nu kreeg ik ook al een voorlopige aanslag over 2017 van 800 euro, terwijl ik mijn huis niet eens ga verhuren", vertelt zij aan NH Nieuws. "Gelukkig werd het alsnog kwijtgescholden toen ik dat meldde."

De gemeente Haarlem laat weten dat er eind 2016 zo'n 700 woningen verhuurd werden op Airbnb. Ter vergelijking: in Amsterdam waren dat er 20.000. Bron mediapartner NH


Meer Haarlem | Heemstede | Bloemendaal

Copyright © 2018 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)