Menu

Haarlem wil rem op toeristenstroom naar de stad

Gepubliceerd op: 29/08/2019

Haarlem wil rem op toeristenstroom naar de stad

Haarlem wil het beleid om meer toeristen naar de stad te trekken afzwakken.

De afgelopen jaren werd er juist flink geïnvesteerd om toeristen uit Amsterdam naar Haarlem te krijgen, maar nu vinden veel inwoners het te druk worden. "Er komen signalen uit de stad dat we de balans tussen wonen, werken en recreëren goed moeten bewaken", laat de gemeente weten in een plan van aanpak.


De gemeente wil blijven profiteren van de positieve effecten van toeristen, maar wil de stad ook leefbaar houden. "De wens is dat we ons meer gaan richten op kwaliteit, spreiding, het in goede banen leiden van toerisme en niet zozeer op groei", staat in het collegevoorstel.

Steeds meer mensen brengen zo nu en dan een bezoek aan Haarlem. In 2017 kwamen er 4,9 miljoen Nederlanders naar de stad; in 2018 waren dat er 5,6 miljoen. Het aantal overnachtingen gingen van 427.000 naar 498.000, meldt NH Nieuws.

In het plan zeggen burgemeester en wethouders dat ze bang zijn dat inwoners zich vanwege de drukte gaan keren tegen de bezoekers, zoals in de hoofdstad. "Haarlem moet lering trekken uit Amsterdam. Het is de wens om niet achteraf te repareren, maar vooraf te acteren."

De gemeente verwacht dat het aantal toeristen de komende tijd verder toeneemt omdat Haarlem zo dicht bij Amsterdam ligt. De bestuurders willen niet dat mensen de stad alleen maar gebruiken als plek om te overnachten, om overdag in Amsterdam te zijn. Het college wil vooral dat mensen naar Haarlem komen voor cultuur, winkelen en lekker eten. 

Bierfietsen en tours met Segways zijn al verboden, daarnaast zijn de regels voor verhuur via Airbnb aangescherpt. Het aantal dagen verhuur is bijgesteld van zestig naar dertig dagen.


Meer Haarlem | Heemstede | Bloemendaal

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)