Menu

Huiskat voortaan aan de lijn?

Gepubliceerd op: 29/11/2019

Huiskat voortaan aan de lijn?

Een dode muis op straat, een aanval op het vogelnestje in de tuin en een zelf gevangen eendje naast je bed als cadeautje.

Dit gebeurt allemaal door het gevaarlijkste dier in de woonwijken van Haarlem... de huiskat. Jaarlijks vallen er zo'n 140 miljoen dierlijke slachtoffers door het jachtinstinct van de huiskat. Maar dat is nou eenmaal de natuur...toch?

Er zou handhaving moeten komen op loslopende huiskatten. Twee rechtswetenschappers van de Tilburg Universiteit kwamen deze week met een onderzoek naar buiten. Uit dit onderzoek blijkt dat katten een bedreiging voor de biodiversiteit vormen. Dit gaat volgens de onderzoekers in tegen het Europese natuurbeschermingsrecht.

Voorzitter van Vogelvereniging Haarlemmermeer, Ton Koenen, ziet geen gevaar in de huiskat: ''We maken gewoon gebruik van schrikdraad. Bovendien zijn die katten handig voor het vangen van muizen.''

Ook de politiek bespreekt het onderwerp. Moet je kat voortaan aan de lijn? Volgens Fabian Zoon, fractievoorzitter van de Partij van de Dieren, gaat het in het onderzoek om natuurdoelen die zich afspelen in de grote gebieden. ''Huiskatten gewoon lekker naar buiten laten. Het is wél een goed streven om je kat 's avonds binnen te halen. Tenminste, ik doe dat wel.'' Meneer Zoon zegt dat het vooral gaat over verwilderde katten. ''Er zijn sterilisatieprogramma's om de schade die zwerfkatten aanrichten, te beperken. Tot nu toe werken die.''

Dus laat Minoes, Mickey en Poekie voorlopig gewoon lekker buitenspelen.


Meer Haarlem | Heemstede | Bloemendaal

Copyright © 2020 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)