Menu

In Bloemendaal en Haarlem stijgen de woonlasten dit jaar

Gepubliceerd op: 01/03/2019

In Bloemendaal en Haarlem stijgen de woonlasten dit jaar

Huiseigenaren in de gemeente Haarlem en Bloemendaal kunnen dit jaar rekenen op een flinke stijging van de woonlasten.

Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. In Bloemendaal zijn de woonlasten het hoogst van Nederland, in Haarlem stijgen de woonlasten dit jaar aanzienlijk.

De stijging van de gemeentelijke woonlasten is voor veel mensen een nieuwe tegenvaller, naast de al bekende hogere energielasten. Vrijwel overal gaat de afvalstoffenheffing met gemiddeld 5,5 procent fors omhoog. In 73 gemeenten is de stijging zelfs meer dan 10 procent.

Dat kan inwoners flink raken in hun portemonnee. In Haarlem is de rekening voor huiseigenaren dit jaar gemiddeld € 72 hoger dan in 2018. In Bloemendaal gaat de gemeentelijke aanslag ruim € 220 omhoog. Ook Amsterdam wordt duurder; huiseigenaren in de hoofdstad betalen dit jaar € 65 meer aan hun gemeente.

In Heemstede en Haarlemmerliede en Spaarnwoude dalen de woonlasten juist. In Heemstede met gemiddeld 1 euro, Haarlemmerliede en Spaarnwoude ruim 35 procent, gemiddeld 381 euro. Landelijk gemiddeld stijgen de woonlasten met gemiddeld € 25 ten opzichte van vorig jaar.

Vereniging Eigen Huis onderzoekt jaarlijks de ontwikkeling van de woonlasten in alle Nederlandse gemeenten. In november publiceert de vereniging een steekproef onder ruim 100 gemeenten en in het nieuwe jaar het volledige overzicht van alle 354 gemeenten. De woonlasten voor huiseigenaren bestaan uit onroerende zaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Huurders betalen wel afvalstoffen- en rioolheffing, maar geen ozb. Het onderzoek is uitgevoerd door Marlyse Research. Alle in het onderzoek gepubliceerde bedragen zijn door de vermelde gemeenten zelf verstrekt.


Meer Haarlem | Heemstede | Bloemendaal

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)