Menu

Insecten tellen voortaan 'automatisch' in provincie Noord-Holland

Gepubliceerd op: 16/05/2019

Insecten tellen voortaan 'automatisch' in provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland is de eerste afnemer van een zogeheten cameraval.

Deze cameravallen staan 24 uur per dag aan om in beeld te brengen hoeveel en welke insecten er in bepaalde gebieden leven. Het eerste exemplaar werd vandaag geplaatst in Engewormer in aanwezigheid van gedeputeerde Adnan Tekin.

Tekin: “In Noord-Holland doen we er veel aan om de daling van de biodiversiteit te stagneren en zelfs te stoppen. Wij onderzoeken zelf ook hoe het gesteld is met de biodiversiteit in onze provincie en we geven elke twee jaar een eigen biodiversiteitsmonitor uit. De term ‘meten is weten’ geldt juist bij dit onderwerp en ik verheug me erg op deze samenwerking. Ik ben dus erg benieuwd naar de eerste resultaten.”

De automatische insectenherkenning kan via een cameraval 24 uur per dag voor langere tijd op één locatie het aantal aanwezige insecten tellen en meten. Daarmee is dit systeem vollediger, efficiënter en goedkoper dan menselijke tellers. Dankzij het systeem is waarnemen op meerdere plaatsen tegelijk ook mogelijk. Met behulp van de software hoeven wetenschappers de insecten niet meer te vangen, wat tijd bespaart.

De cameraval is ontwikkeld door onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center samen met EIS Kenniscentrum Insecten, Radboud Universiteit Nijmegen, COSMONiO Imaging BV en in samenwerking met Waarneming.nl.


Meer Regio

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)