Menu

Jubileum in de katholieke kerk

Gepubliceerd op: 04/03/2019

Jubileum in de katholieke kerk

Deze week viert de katholieke gemeenschap een jubileum, het is precies 166 jaar geleden dat de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland is hersteld. Katholieken zijn vandaag de grootste groep gelovigen onder de Haarlemmers.

Volgens onderzoek naar religie in Nederland in de periode 2010-2014 van het CBS blijkt dat in Haarlem 9% van de bevolking maandelijks een religieuze dienst bezoekt. 37,1% noemt zich lid van een geloofsgroepering, waarvan 15,6% katholieken. Daarmee is het de grootste groep onder de onderzochte religies.

Aan de Leidsevaart staat de kathedrale basiliek Sint Bavo. Hier huist de zetel van het bisdom Haarlem-Amsterdam sinds 1906. Oorspronkelijk is de gemeente opgericht in 1559. Het einde van het katholicisme in Haarlem liet echter niet lang op zich wachten. Nog geen twintig jaar later verdreven calvinisten de bisschop.

Op 4 maart 1853 werd de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland hersteld door de toenmalige Paus Pius IX, en hiermee ook het bisdom Haarlem. Dit was mogelijk geworden omdat kerk en staat meer gescheiden raakten, de protestantse kerk werd minder dominant. Katholieken emancipeerden en konden zich meer openlijk organiseren met onderwijs, tijdschriften en verenigingen.


Meer Regio

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)