Menu

Kijk uit voor de eikenprocessierups!

Gepubliceerd op: 27/06/2019

Kijk uit voor de eikenprocessierups!

De eikenprocessierups is bezig met een invasie in Nederland.

Hun aantal is op veel plekken verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. Ook in Haarlem, Heemstede en Bloemendaal komt de rups voor. Als u een nest tegenkomt, dan kunt u deze melden bij de gemeente waarin die gevonden is. Er wordt dan een gespecialiseerd bedrijf ingezet die het nest kan verwijderen. Meestal wordt het weggezogen.

In de Waarderpolder heeft Spaarnelanden de afgelopen week zeventien nesten moeten verwijderen langs de A. Hoffmanweg. In Heemstede zijn de afgelopen dagen 2 nesten aangetroffen. Eén bij de ingang van Groenendaal aan de Sparrenlaan en één bij de ingang van het Linnaeushof aan de Glipperweg. Op dit moment worden de nesten door een gespecialiseerd bedrijf verwijderd.

In Bloemendaal zijn de afgelopen dagen 3 nesten gespot. Als het om geïsoleerde gevallen gaat, kunnen de nesten nog weggezogen worden. Als hele lanen geplaagd worden door de rupsen, gaat dat niet meer. Dan moet men biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken.

De eikenprocessierups is de rups van de eikenprocessievlinder. De rupsen zitten meestal in eikenbomen. Velen bij elkaar kunnen een boom helemaal kaal eten. De eikenprocessierups is te herkennen aan de lange witte haren. De nesten zien eruit als een soort dicht spinnenweb.

De brandharen van de larve zijn kleine pijlen met weerhaken. Bij een bedreiging worden ze afgeschoten. Zo kunnen de brandharen de huid, ogen en luchtwegen irriteren. De klachten kunnen voorkomen worden door niet dicht in de buurt van nesten te komen en door de armen en benen goed te bedekken. De op allergie lijkende huiduitslag en jeuk gaat meestal na een paar dagen weg. Als dat niet zo is, moet de huisarts ingeschakeld worden.

Heemstede en Haarlem (Spaarnelanden) hebben speciale pagina’s met informatie over de eikenprocessierups. Via deze pagina’s kunt u ook melding maken van het nest. U kunt ook altijd de gemeente bellen op 14 023 en dan de naam van de gemeente die u wenst te spreken te noemen.


Meer Haarlem | Heemstede | Bloemendaal

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)