Menu

Minder hennepkwekerijen ontdekt in Noord-Holland

Gepubliceerd op: 08/04/2019

Minder hennepkwekerijen ontdekt in Noord-Holland

In Noord-Holland zijn in 2018 minder hennepkwekerijen ontmanteld dan het jaar ervoor.

In 2017 ontmantelde de politie nog 357 kwekerijen, afgelopen jaar waren dit er 281.

Ook landelijk daalt het aantal hennepkwekerijen dat door de politie wordt ontdekt. "Het aantal opgerolde kwekerijen loopt al een aantal jaren terug", reageert John Jespers, landelijk hennepcoördinator. "In 2014 ontmantelden we er nog 6006."

Volgens Jespers zijn er meerdere redenen voor de afname. Een daarvan is dat het opsporen van hennepkwekerijen minder prioriteit heeft gekregen van de lokale overheid. "Die heeft te maken met een scala aan misdrijven. Dan moeten ze op basis van capaciteit keuzes maken wat wordt opgepakt en wat niet."

Eerder bleek ook al uit cijfers dat in Haarlem relatief weinig hennepkwekerijen zijn opgerold.

Ook is een daling van het aantal meldingen bij Meld Misdaad Anoniem te zien. Ten opzichte van 2017 kwamen daar vorig jaar 21 procent minder meldingen over hennepplantages binnen. De teller bleef vorig jaar steken op 4529 tips.

De daling van het aantal ontmantelde kwekerijen betekent volgens Jespers niet dat er minder kwekerijen zijn. "We zien wel een trend dat Nederlandse hennepkwekers plantages in het buitenland oprichten. Maar ik zie dat niet als een verplaatsing. Het is meer een uitbreiding."


Meer Regio

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)