Menu

Noord-Hollanders hebben geen 'provinciegevoel'

Gepubliceerd op: 11/03/2019

Noord-Hollanders hebben geen 'provinciegevoel'

Noord-Hollanders zijn niet zo trots op hun eigen provincie, blijkt maandag uit onderzoek.

Naar voren komt dat maar vijf procent van de Noord-Hollanders trots is op de provincie waarin ze wonen. Mensen zijn trotser op de eigen woonplaats of Nederland als geheel.

Veel Noord-Hollanders zijn trots op de zee, de duinen en de kust. Opvallend is dat bewoners van onze provincie fier zijn op Europa, meer dan de andere provinciebewoners. Uit de resultaten blijkt ook dat provinciegenoten totaal niet trots zijn op de grachten en de toeristische trekpleisters, dingen die onze provincie toch wel kenmerken.

De andere kant van de munt is schaamte voor een provincie. In Noord-Holland komt dat bijna niet voor. Provinciebewoners gaan het meest van alle Nederlanders buiten het eigen land op vakantie. In het algemeen kan dus gezegd worden dat Noord-Hollanders veel met hun blik naar buiten kijken, over de provinciegrens heen.

Op straat sprak Haarlem105 met een Zandvoorter die op school zit in Haarlem. Hij zegt dat hij niet trots is op de provincie waarin hij woont. Wel is hij trots op Zandvoort, waar hij woont en is opgegroeid. ‘Als ik ga afspreken met vrienden in Amsterdam ben ik wel trots dat ik uit Zandvoort kom’. Ook zegt hij ‘ik woon al mijn hele leven in Zandvoort, ik ben er altijd, daarom ben ik trots’.

I&O Research voerde in opdracht van NH Nieuws en NOS onderzoek uit hoe trots Nederlanders op hun provincie zijn.


Meer Regio

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)