Menu

Noord-Hollanders zijn bereid watergebruik aan te passen

Gepubliceerd op: 19/02/2019

Noord-Hollanders zijn bereid watergebruik aan te passen

Inwoners van Noord-Holland staan er voor open om zelf maatregelen te nemen tegen de gevolgen van klimaatverandering en extreme weersomstandigheden.

Dat blijkt uit een online enquĂȘte in opdracht van de Unie van Waterschappen. Zo passen veel mensen het eigen gebruik van water aan. Vooral korter douchen (66%), de auto minder wassen (57%) of de tuin niet te vaak sproeien (48%) zijn populair onder de bevraagde inwoners.

Ruim 57 procent heeft zelf wel eens te maken gehad met wateroverlast, zoals een ondergelopen tuin of kelder. Daarnaast werd er gevraagd naar thema's die zij belangrijk vinden voor de Waterschapsverkiezingen op 20 maart. Veilige dijken, het afvoeren van water bij slecht weer vindt men vooral belangrijk. Daarnaast wil 72 procent van de Noord-Hollanders best ingrijpen in de natuur, om daarmee overstromingen te voorkomen. Door de droge zomer en het extremere weer beseffen mensen ook dat er meer maatregelen nodig zijn om ons land te beschermen tegen klimaatverandering.

Volgens Rogier van der Sande, voorzitter Unie van Waterschappen, valt er komende verkiezingen zeker iets te kiezen: 'We zorgen voor waterveiligheid, voor schoon en voldoende water. Nederland heeft te maken met grote uitdagingen. Waterschappen merken dagelijks de gevolgen van klimaatverandering met extremer weer en een steeds sneller stijgende zeespiegel. Daarom investeren we als waterschappen om samen met overheden, bedrijven en burgers de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. De manier waarop we dat doen, daar hebben mensen invloed op.'

Op woensdag 20 maart zijn de waterschapsverkiezingen, samen met de Provinciale Statenverkiezingen. Geen idee wat je kan stemmen? Voor de waterschapsverkiezingen is er een speciale stemhulp te vinden op MijnStem.nl.

Foto: Chris Alban Hansen


Meer Regio

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)