Menu

Piloot Air Europa liet kapingscode aan piloot in opleiding zien

Gepubliceerd op: 07/11/2019

Piloot Air Europa liet kapingscode aan piloot in opleiding zien

De gezagvoerder die woensdagavond het kapingsprotocol op Schiphol activeerde, was bezig met instructies aan een piloot in opleiding.

Maatschappij Air Europa bevestigt tegen de NOS dat de gezagvoerder de piloot in opleiding de verschillende codes liet zien, waaronder die voor een kaping.

Toen de code per ongeluk werd geactiveerd, sloeg Schiphol groot alarm. De luchthaven werd voor een deel ontruimd en de anti-terreurpolitie stond paraat.


Volgens NOS laat Air Europa het hierbij en begint ze geen disciplinair onderzoek naar de piloot. "Hoezo? Er valt hem absoluut niets te verwijten. Wat valt er nog te onderzoeken?", zegt een woordvoerder tegenover NOS. De woordvoerder zegt dat de kwestie wat de luchtvaartmaatschappij betreft is afgedaan. Mogelijk dacht de piloot dat de transponder uit stond, maar daar is geen uitsluitsel over gegeven.

De marechaussee is wel een onderzoek gestart naar de kwestie. Luchtvaartmaatschappij KLM laat desgevraagd weten dat vanwege de situatie vijftien vertrekkende vluchten vanaf pier D vertraging opliepen, met gemiddeld een halfuur. Of KLM de schade daarvan gaat verhalen op Air Europa, kan de maatschappij nog niet zeggen.


Meer Regio

Copyright © 2020 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)