Menu

Racisme Haarlemse amateurvoetbalclubs komt zelden voor

Gepubliceerd op: 29/11/2019

Racisme Haarlemse amateurvoetbalclubs komt zelden voor

Haarlemse voetbalclubs maken weinig of in de meeste gevallen zelfs geen racisme mee.Racisme is een onderwerp waar binnen de clubs niet veel over wordt gesproken omdat de meeste clubs er weinig mee in aanraking komen. Omdat racisme zeldzaam is in Haarlem, weten de meeste clubs niet goed hoe ze moeten handelen als het wél voor komt. De clubs volgen geen vast protocol op in dit soort situaties.

Volgens de KNVB moet een club bij kwetsende of racistische spreekkoren direct de supporters vragen om met dit gedrag te stoppen. Als de kwetsende en discriminerende spreekkoren dan alsnog doorgaan, moet de wedstrijd worden stilgelegd.

Maar zo handelen de clubs in Haarlem niet altijd. Bestuursleden van voetbalclubs uit de omgeving lieten aan Haarlem105 weten dat het lastig is voor amateurclubs om iets tegen racisme te doen. Als je van het veld af loopt, net zoals de professionele teams dat doen, moet je wel kunnen bewijzen dat er racisme heeft plaatsgevonden. Het is voor amateurclubs lastig om bewijsmateriaal te verzamelen omdat niet alle wedstrijden worden opgenomen en niet iedereen racisme meldt bij de KNVB. In de meeste gevallen lost een club het dus zelf op.

De KNVB bestraft racisme en discriminatie, maar ze kunnen dat alleen doen wanneer er genoeg bewijs materiaal is. Omdat dit lang niet altijd het geval is roept de KNVB iedereen op om incidenten op het voetbalveld direct te melden.

Naar aanleiding van de racistische spreekkoren tegen Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira, heeft het kabinet op 28 november met de KNVB gesproken. Het kabinet heeft samen met de KNVB afgesproken dat er slimme camera’s worden ingezet om racisme tegen te gaan. Deze camera’s moeten het identificeren van supporters eenvoudiger maken. Ook komt er een app waar je anoniem racisme kan melden en komen er langere stadionverboden voor racisten.

KNVB-directielid Eric Gudde gaf na het gesprek aan dat racisme harder moet worden aangepakt. “En niet alleen met forsere stadionverboden en een hogere boete, maar vooral ook in combinatie met strafrechtelijke vervolging.” 

Voor het amateurvoetbal denkt minister Bruno Bruins van Sport ook aan een financiële bijdrage.


Meer Haarlem | Heemstede | Bloemendaal

Copyright © 2020 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)