Menu

Schatten uit de Gierstraat nu te zien in Archeologisch Museum Haarlem

Gepubliceerd op: 13/10/2019

Schatten uit de Gierstraat nu te zien in Archeologisch Museum Haarlem

Bij archeologisch onderzoek in de Gierstraat zijn vorig jaar een flink aantal voorwerpen gevonden.

De mooiste zijn nu te zien op de tentoonstelling ‘Gat in de Gierstraat’. Die vertelt het verhaal van een Haarlems woon-winkelhuis, waarvan het oudste deel waarschijnlijk net na de grote stadsbrand van 1576 gebouwd werd.

Er zijn drie vitrines vol met historie die het verhaal vertellen van het onlangs gesloopte pand aan de Gierstraat. "Toen de sloop eenmaal een feit was, werd al snel ontdekt dat het pand eigenlijk uit twee huizen bestond en dat het ouder was dan de voorgevel deed vermoeden", vertelt erfgoedhistoricus Maarten Enderman. “Door houtmonsters weten we dat het voorhuis uit 1611 stamt. Van het achterhuis weten we het niet precies. Maar gezien het soort houtskelet denken we dat het van vlak na de grote stadsbrand van 1576 is. Haarlem brandde toen voor zo’n dertig procent af, van Anegang tot de Gasthuisvest ongeveer.”


Nieuwsgierig geworden naar de tentoonstelling Gat in de Gierstraat? Tot 20 april is deze te zien in het Archeologisch Museum Haarlem op de Grote Markt. Het museum is open van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Bij de tentoonstelling worden ook lezingen gehouden. Het actuele programma is hier te lezen.

Foto: Jur Engelchor


Meer Haarlem | Heemstede | Bloemendaal

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)