Menu

Straf voor oud-gedeputeerde Hooijmaijers blijft ongewijzigd

Gepubliceerd op: 14/02/2017

Straf voor oud-gedeputeerde Hooijmaijers blijft ongewijzigd

De Hoge Raad heeft dinsdag geoordeeld dat de 2,5 jaar celstraf die eerder aan voormalig VVD-provinciebestuurder Ton Hooijmaijers was opgelegd, overeind blijft.

Hij krijgt de straf wegens omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. De oud-VVD-gedeputeerde werd in 2015 na een eis van vier jaar in hoger beroep veroordeeld maar legde zijn zaak voor aan de Hoge Raad.

Hooijmaijers werd eind 2013 door de rechtbank in Haarlem na een eis van vier jaar tot drie jaar cel veroordeeld. Zowel het Openbaar Ministerie als hijzelf tekenden destijds tegen de uitspraak hoger beroep aan bij het hof. Daar eiste het OM in maart opnieuw vier jaar cel. Hooijmaijers was tussen 2005 en 2009 gedeputeerde van Noord-Holland, waar hij eerst deel uitmaakte van Provinciale Staten.

Op 14 oktober 2008 werd bekend dat de provincie Noord-Holland veel gelden had uitstaan bij onder andere de IJslandse Landsbanki die door de kredietcrisis in moeilijkheden was geraakt. De provincie dreigde hierdoor 78 miljoen euro te verliezen. Hooijmaijers was politiek verantwoordelijk. Er volgde een onderzoek en als uitvloeisel hiervan traden de Noord-Hollandse gedeputeerden in juni collectief af.


Meer Regio