Menu

Twijfel over begindatum HFC

Gepubliceerd op: 08/08/2017

Twijfel over begindatum HFC

Het themanummer van het voetbalblad Hard Gras gaat over de ontstaansgeschiedenis van het Nederlandse voetbal.

In dit nummer staat de vroegste geschiedenis van het Nederlands voetbal in de jaren zeventig van de negentiende eeuw centraal. Jan Luitzen en Wim Zonneveld ontwarren de legendes van de traditionele geschiedschrijving van deze sport (zoals dat HFC de oudste voetbalclub van Nederland is).


De geschiedenis van het Nederlandse voetbal loopt parallel aan die van het cricket, dat al eerder geïmporteerd werd door, ofwel Engelse zakenmensen, of leraren aan op Engelse leest gestoelde kostscholen. Nederlandse zonen van welgestelde families die in Engeland naar school gingen, kwamen daar in aanraking met het voetbal. Omdat de boer die ’s zomers zijn weiland aan cricketers verhuurde dat ’s winters graag aan voetballers deed, liep de ontwikkeling van beide sporten ook topografisch hand in hand.

Jan Luitzen en Wim Zonneveld reconstrueren niet alleen de geschiedenis van het vroege voetbal in Nederland, maar ook die van cricket, waarin het Nederlandse voetbal geworteld is.

Hard gras werd in 1994 opgericht door Henk Spaan en Matthijs van Nieuwkerk en is sindsdien pionier in tijdschriftenland. In 2005 voegde Hugo Borst zich bij de redactie. Het succes van Hard gras bewijst dat er een blijvende behoefte is aan mooie, literaire verhalen over sport. Hard gras is verkrijgbaar bij de betere boekhandel.


Meer Haarlem | Heemstede | Bloemendaal

Copyright © 2018 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)