Menu

Vacature Hoofdredacteur (Vrijwilliger)

Hoofdredacteur profielschets
Als hoofdredacteur van Haarlem105 ben je het aansprekend gezicht van Haarlem105. Je leidt - en ziet toe op de productie van - de deelredacties van de website, radio- of televisieprogramma’s (op Youtube, Facebook, Twitter, Instagram, enz.) en de eindredactie. Je stuurt de redactie aan die wekelijks bij elkaar komt om zodoende te anticiperen op de actualiteit. Je bepaalt en bewaakt samen met de redactie de korte en lange termijnplanning volgens de aandachtsgebieden stadsdelen & dorpskernen, maatschappij, politiek, cultuur en sport. Jij bepaalt – in overleg met de redactie en partner NH – de inhoud van de diverse rubrieken en stippelt de redactionele koers uit. Je vormt het dagelijks bestuur met de officemanager en het hoofd Sales. Je zit het MT voor en vertegenwoordigt de redactie, radio of TV naar buiten toe en ziet er op toe dat de redactie alle juridische en ethische regels in acht neemt. Als hoofdredacteur vervul je een brugfunctie tussen de redactie, MT en het bestuur en werk je nauw samen met hoofd radio en hoofd TV. Verder heb je een ruime journalistieke ervaring en ervaring als redacteur.

Wat doet de hoofdredacteur?
1. Je zit de wekelijkse redactievergadering voor met alle redacteuren en eindredacteuren stelt de agenda hiervoor samen. Daarbij bewaak je de lange- en korte termijnplanning.
2. Je zorgt ervoor dat er dagelijks een tweekoppige redactie (vijf dagen per week en de weekenddienst) beschikbaar is.
3. Als hoofdredacteur bepaal je de redactionele koers; je ontwikkelt korte en lange termijnplannen. Je ontwikkelt samen met de redacteuren onderwerpen voor artikelen en reportages die goed aansluiten bij de doelgroep. Je bewaakt de kansen die zich daarbij voordoen t.b.v. Sales.
4. Je stuurt – samen met de eindredactie – de redactie aan en motiveert en inspireert redacteuren door het aandragen van suggesties en het geven van feedback op hun redactionele uitingen.
5. Je doet voorstellen om meer inkomsten te kunnen genereren – bijvoorbeeld door advertenties. Daarbij bewaak je als hoofdredacteur altijd de journalistieke belangen van de redactie.
6. Als hoofdredacteur ben je het eerste aanspreekpunt naar de buitenwacht toe. Bijvoorbeeld bij vragen over de journalistieke werkwijze of wanneer de journalistieke integriteit van Haarlem105 in het geding is.
7. Je vergadert maandelijks met het bestuur en maakt deel uit van het MT (circa 1 x per maand). Indien noodzakelijk vergaderen met het MTR (elke maandagavond) en MTV (1 x per maand).
8. Verzorgt vergaderingen met en onderhoudt contact met het Programma Beleidsbepalend Orgaan (PBO) (3 x per jaar).
9. Onderhoudt contacten met diverse instellingen, zoals Media Choice, OlON en partner NH, gemeentebestuurders, enz.
10. Je voert samen met de office manager in zijn hoedanigheid als HR Manager sollicitatiegesprekken met potentiële redacteurs en andere werknemers zoals presentatoren van radioprogramma’s.
11. Je onderhoudt contacten met de afdelingen communicatie van de provincie Noord-Holland, Haarlem, Heemstede en Bloemendaal en toekomstige dorpskernen en stedenbanden (Angers in Frankrijk en Osnabrück in Duitsland).
Welke competenties moet je in huis hebben?
1. Je hebt bij voorkeur een journalistieke opleiding afgerond en beschikt over een journalistieke achtergrond. Ervaring opgedaan bij diverse journalistieke takken (krant, tijdschrift, radio en tv) is een pre. Verder heb je een ruime ervaring als redacteur/eindredacteur.
2. Allround journalist: als hoofdredacteur ben je een generalist. Je moet het leuk vinden om je in de verschillende aandachtsgebieden te verdiepen en vormt je hier een mening over. Het hebben van een brede algemene ontwikkeling is voor een hoofdredacteur een absolute must.
3. Een uitstekende beheersing van Nederlandse taal zowel mondeling als schriftelijk is eveneens een must. Je moet niet alleen feedback kunnen geven op de bijdragen van andere redacteuren, maar zelf ook artikelen in correct Nederlands kunnen aanleveren.
4. Leiding kunnen geven aan redacteuren en eindredactie. Als hoofdredacteur geef je feedback op de werkwijze van de redacteuren en eindredacteur.
5. Een vrijwilligersorganisatie vraagt om een specifieke aanpak en om kunnen gaan met medewerkers met verschillende achtergronden.
6. Creatief en innovatief zijn: je bedenkt zo nodig nieuwe onderwerpen en je ontwikkelt voortdurend nieuwe ideeën.
7. Stressbestendig zijn en snel kunnen schakelen. Onder tijdsdruk kunnen werken is van belang om goed te functioneren als hoofdredacteur. Je moet dus in staat zijn om verschillende processen te bewaken en snel van de ene taak naar de andere te kunnen schakelen. Daarbij behoudt je overzicht en bewaak je de uitgezette beleidslijnen.
Interesse? Stuur een mail met CV naar solliciteren@haarlem105.nl

Copyright © 2018 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)