Menu

VIP-treinrijtuig de ‘Kameel’ doet ook Haarlem aan

Gepubliceerd op: 03/06/2019

VIP-treinrijtuig de ‘Kameel’ doet ook Haarlem aan

De directietrein ‘Kameel’ maakt morgen zijn laatste rit in dienst van NS.

Na 65 jaar komt de speciale trein in het Spoorwegmuseum te staan. Het rijtuig zal een tocht maken van Utrecht Centraal naar het museum via Rotterdam, Leiden, Haarlem, Amsterdam Centraal en Hilversum.

Het dieselelektrisch motorrijtuig NS 20, bijnaam ‘Kameel’, werd in 1954 gebouwd als directie- en inspectievoertuig. Zo kon de directie van NS de herstelwerkzaamheden van het spoor in de wederopbouwperiode controleren. De trein kreeg al snel de bijnaam 'Kameel' door de markante uitstulpingen op het dak. In deze cabines kon de machinist plaatsnemen. De inzittenden in de trein hadden hierdoor panoramisch uitzicht over het spoor in beide richtingen.

Door de jaren heen is de trein ook als VIP-rijtuig verhuurd in binnen- en buitenland. In 1982 reisde rockband Queen nog met de trein van Amsterdam naar Leiden voor een concert. In 1991 werd de trein buiten gebruik gesteld, maar is vanaf 2004 hersteld. De afgelopen jaren is het rijtuig ook weer als directietrein gebruikt.

De Kameel zal op dinsdag 4 juni om 13:18 aankomen op Haarlem station, en om 13:48 weer vertrekken. Liefhebbers kunnen de trein dan komen bewonderen op spoor 5.


Meer Haarlem | Heemstede | Bloemendaal

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)