Menu

Volgende week lange staking KLM-personeel op Schiphol

Gepubliceerd op: 30/08/2019

Volgende week lange staking KLM-personeel op Schiphol

Het ultimatum moet nog aflopen, maar voor vakbond FNV is al duidelijk dat er volgende week lange stakingen op Schiphol komen van het KLM-personeel.

De bonden en KLM worden het maar niet eens over een vernieuwd loonbod. Veruit de meeste KLM-medewerkers die lid zijn van een vakbond, zijn dat bij FNV. De stakingen komen bovenop de acties van de beveiligers die op zondag willen staken, meldt NH Nieuws vrijdag.

Om 17.00 uur vrijdag loopt het tweede ultimatum af dat vakbond FNV aan de luchtvaartsector heeft uitgedeeld. Om 12.00 uur verstreek al het ultimatum voor Schiphol dat van FNV moet ingaan op de CAO-eisen voor beveiligers die de bond aan de luchthaven stelt. Schiphol zelf ging niet in op het ultimatum en stapt vrijdag om 16.00 uur naar de rechter om aangekondigde stakingen van zondag te voorkomen.

Intussen bereidt FNV ook stakingen voor van het bagage-, platform-, cargo-, sleep- en technisch personeel van KLM. Die zullen volgens FNV-campagneleider Joost van Doesburg volgende week plaatsvinden en worden 36 uur van tevoren aangekondigd. Het KLM-personeel zal per staking het werk twee uur lang neerleggen, met vertragingen en annuleringen als gevolg.

KLM heeft gistermiddag de bonden nog een nieuw loonvoorstel gedaan, maar al voor het ultimatum is afgelopen heeft FNV het loonbod verworpen. Volgens Van Doesburg zijn de voorstellen van KLM zelfs een verslechtering ten opzichte van de vorige CAO voor het grondpersoneel.

KLM probeert momenteel met piloten, cabinepersoneel en mensen die op de grond werken tot nieuwe CAO-afspraken te komen. In het nieuwste voorstel werd het loonbod verhoogd en de looptijd verlengd. Concreet biedt KLM nu een CAO voor drie jaar waarin medewerkers in totaal 6 procent meer loon krijgen in drie stappen. Cabinevakbond VNC heeft het nieuwe voorstel van KLM nog in beraad.

Of KLM de aangekondigde stakingen van haar medewerkers bij de rechter gaat proberen te voorkomen, is nog niet bekend. Schiphol laat NH Nieuws weten niet naar de rechter te stappen als het KLM-grondpersoneel volgende week het werk wil neerleggen.

Foto: Oskar Kadaksoo


Meer Regio

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)