Menu

Voor Steef en Danielle is een stenen huis geen thuis

Gepubliceerd op: 29/04/2019

Voor Steef en Danielle is een stenen huis geen thuis

Vorig jaar is er een Beleidskader uitgebracht voor het gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid.

Daarin staat een aantal adviezen waar gemeenten nu gehoor aan moeten gaan geven. Gemeenten moeten inventariseren of er behoefte is aan woonwagenstandplaatsen. Als daar veel vraag naar is, moeten zij er iets mee doen. Een woonwagenbewoner moet binnen redelijke termijn kans maken op een standplaats. De afbouw van standplaatsen, iets wat veel gemeenten hebben gedaan de afgelopen jaren, is niet meer toegestaan.

Steef Meerts en Daniëlle van Boekel hebben een relatie. Zij wonen echter niet altijd samen, omdat er geen standplaats in Haarlem voor hen is. Steef en Daniëlle zijn namelijk woonwagenbewoners. Zij zijn geboren en getogen in de woonwagen. En daar zijn ze trots op. Maar zij kunnen niet hun cultuur beleven zoals zij dat willen. Verslaggever Yves Crijns van Haarlem105 zocht hen op in Haarlem-Noord en probeerde erachter te komen wat de woonwagencultuur nou is.

Rondjes draaien
Daniëlle is Haarlemse en woont al sinds 2010 in een appartement in de stad. Steef pendelt tussen haar woning, de wagen van zijn schoonmoeder en de wagen van zijn ouders in Purmerend. In het appartement kunnen zij niet aarden. Zelfs na negen jaar voelen ze zich er niet gelukkig, daarom zijn ze er niet te veel uren achter elkaar. Bij Steef zit het gevoel diep, hij zegt helemaal niet tegen een huis te kunnen. Hij zegt: "Dan zit ik in Daniëlles huis en na een uur begin ik al rondjes te draaien. Dan springen we in de auto en rijden we naar haar moeders woonwagen, en dan trek ik helemaal bij".

Schoenen uit
Het woonwagenleven typeert zich volgens Steef en Daniëlle door het vrije leven. Men denkt aan elkaar. Na een dag werken drink je een kop koffie bij je buurman, maak je een praatje en zonder te vragen kun je bij iedereen mee-eten. En natuurlijk in de wagen schoenen uit! Daniëlle: "Ik herinner me toen ik zeventien was, dat wij met 20 klasgenoten bij een lerares thuis over de vloer kwam. Ik was de enige die mijn schoenen uitdeed bij het binnengaan. Het deed me realiseren dat ik anders was dan de rest".

Reizen
De woonwagen staat op één plek, maar een aantal kenmerken zijn belangrijk voor de bewoners. Zo moet de woonwagen een chassis hebben met wielen en dus een stukje boven de grond staan. Met een kraan kan de woonwagen verplaatst worden. Als Steef heel diep in zijn hart kijkt zou hij het liefste nog steeds reizen, maar hij begrijpt dat dat niet meer gaat gebeuren. Daniëlle vindt het ook niet meer van deze tijd om het hele jaar door rond te trekken.


Meer Haarlem | Heemstede | Bloemendaal

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)