Menu

Vrijdag Dekmantel Festival

Hoewel het weer wat tegen zit, zijn de bezoekers er op tijd bij op vrijdag in het Amsterdamse Bos voor de derde dag van Dekmantel, maar de éérste dag in het Amsterdamse Bos. Hiervoor waren allerlei optredens verspreid over het centrum van Amsterdam, o.a. in het Concertgebouw, Tolhuistuinen en EYE.

Vooral de overdekte stages, zoals UFO, UFO II en een groot deel van de mainstage stromen snel vol met bezoekers van over de hele wereld. Dat is ook meteen het grootste verschil met het (kleine) zusje Lente Kabinet in mei. Op Dekmantel is de voertaal Engels en bezoekers uit Spanje, VS, Argentinië en het Verenigd Koninkrijk komen ieder jaar massaal naar het Amsterdamse Bos voor drie dagen house en techno (en alles wat daar tussen in zit).

Foto: Bart Heemskerk

upsammy
Op Lente Kabinet stond ze nog op de kleinere Red Light Radio stage, vandaag mocht ze op de mainstage laten zien wat ze kan. Ze draait een prima set, hier en daar wat dromerig, maar het publiek gaat er lekker in mee. Ze heeft ook het voordeel dat een groot deel overdekt is, want tijdens haar set begint het een aantal keer flink te plenzen. 

Foto: Francoise Bolechowski


Kamma & Masalo
Deze twee laten de zon weer even schijnen op vrijdag. Terwijl op andere stages wat experimentelere (of minder toegankelijke) muziek te horen is, is deze set een welkome verandering. Fijne disco, house en funk gaat er gemakkelijk in bij het publiek. Tegen het einde mag er zelfs niemand meer bij omdat de Boilerroom stage vol is. De hele set is hier terug te zien.

Jon Hopkins
Terwijl het zonnetje langzaam doorbreekt begint Jon Hopkins aan zijn dj set. Zijn muziek is iets toegankelijker voor de massa dan zijn voorganger upsammy. Zijn set zit verder goed in elkaar, niet heel verrassend, maar prima voor dit moment. 

Nu Guinea
Ook dit jaar 'experimenteert' Dekmantel weer met live muziek. Nu Guinea deed het ook aardig op Lente Kabinet, daar op de grote mainstage. Vandaag mochten ze spelen in the Greenhouse, wat ook echt aanvoelt als een soort kas. Met veel grote groene planten en een doorschijnend dak. Het werkt perfect samen met de muziek van de band (eerder die dag stonden ze ook als dj set op de line up), tropisch, funk en house-achtig.

Foto: Bart Heemskerk


Identified Patient
Zeker een van de spannendste sets van vrijdag. In de wat intiemere UFO II loods beukte hij flink door. Zijn kenmerkende EBM tracks schalde door de loods met hier en daar wat spacende geluiden, afgemaakt door de verlichting een prima trip ;).

Foto: Bart Heemskerk


Jeff Mills
Een levende legende die al meerdere keren op Dekmantel Festival zijn 'ding' heeft mogen doen. Schittert op de mainstage, draait natuurlijk ook zijn track 'The Bells'.

Dekmantel Soundsystem
Voor wie wil afsluiten met wat meer disco en house kon terecht bij Greenhouse. De founding fathers van het festival stonden maar liefst twee en een half uur te draaien, maar presteerde het om het spannend te houden. Zo nu en dan een wat stevigere track, om door te gaan met melodieuze house of disco. In de avond werd ook pas echt goed zichtbaar wat een mooi aangeklede stage dit was. De verlichting tussen de planten, het doorzichtige dak, veel grote groene planten tussen het publiek, het kwam de sfeer zeker ten goede.

Al met al begon de vrijdag wat stroef, mede door het weer, maar de sets waren ook wat experimenteler of minder toegankelijk dan de dj's die de rest van het weekend op het festival staan. Een prima start, het terrein lag er (ondanks de regen) mooi bij en de bezoekers hadden er zin in, breed glimlachend aan het dansen op de muziek. Morgen dag twee in het Amsterdamse Bos, met hopelijk iets beter weer.

Dit is een artikel van N8dieren op Haarlem105. Elke vrijdagavond de lekkerste house en techno, dj's uit de regio en tips en nieuws uit festivalland. Uitzeding van N8dieren gemist? Beluister alles terug via de podcast.

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)