Menu

Waarschuwing: kans op botulisme neemt toe

Gepubliceerd op: 05/07/2018

Waarschuwing: kans op botulisme neemt toe

De kans op botulisme neemt weer toe met de huidige hoge temperaturen.

Met warm weer bestaat de kans dat er zieke of dode vogels en vissen in of dichtbij vijvers en ander oppervlaktewater liggen. Dit kan duiden op botulisme. Vogels en vissen met botulisme zijn traag, leggen korte afstanden af en bewegen nauwelijks. Raak de dieren niet aan en neem direct contact op met Spaarnelanden via 023 - 751 72 00. Nadat de getroffen dieren zijn verwijderd, worden ze verder onderzocht om vast te stellen of er sprake is van botulisme.

Botulisme is een ziekte die voorkomt bij vissen en watervogels en die veroorzaakt wordt door de botulismebacterie die leeft in warm water met een tekort aan zuurstof. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20 graden, waardoor de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn een bron van besmetting.


Ruim dode dieren niet zelf op en vermijd contact. Ook contact met het water wordt afgeraden (zwemmen, spelen). Bij de plek waar de zieke of dode dieren zijn aangetroffen plaatst Spaarnelanden waarschuwingsborden.


Meer Regio

Copyright © 2019 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)