Menu

Zacht water uit kraan in Haarlem en Heemstede

Gepubliceerd op: 31/05/2015

Zacht water uit kraan in Haarlem en Heemstede

Per 1 juni komt er in Haarlem en Heemstede, en de rest van Noord-Holland,  'zacht' water uit de kraan.

Drinkwaterbedrijven PWN en Waternet gaan in hun leveringsgebied het water verder ontharden. Het voordeel voor de consument is dat zij minder wasmiddel nodig hebben om hun was schoon te krijgen. Hoogheemraadschappen Hollands Noorderkwartier (HHNK), Rijnland en Amstel, Gooi en Vecht, verantwoordelijk voor de rioolwaterzuivering, hoeven hierdoor minder wasmiddelresten uit het water te halen.

De afgelopen jaren bevatte het Haarlemse water een aardige hoeveelheid kalk en magnesium, waardoor het water ‘gemiddeld hard’ was. Met zacht water vermindert de kalkaanslag in huishoudelijke apparaten en verbetert de werking van zeep. 
 
Joost de Ruig, directeur Water HHNK reageert op het nieuws over het zachte water:  "Het zou fantastisch zijn als alle Noord-Hollanders minder wasmiddel gaan gebruiken. Als alle Noord-Hollandse huishoudens hun wasmiddel op maat doseren, verdwijnt er jaarlijks minimaal 2 miljoen kilo minder wasmiddel in het rioolwater. Het water hoeft dan minder intensief gezuiverd te worden. Dat bespaart zeer veel energie en zorgt voor minder slib. Bovendien verbetert ook de kwaliteit van het oppervlaktewater."


Het 'zachte' water is vanaf 1 juni uit elke kraan te tappen.


Meer Haarlem | Heemstede | Bloemendaal

Copyright © 2020 - Haarlem105 | Van stad tot strand! | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)