In regio’s met dure huizen, waaronder Haarlem valt, krijgen vrouwen gemiddeld minder vaak een kind dan in goedkopere delen van Nederland. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI).
Volgens het onderzoek stellen vrouwen die de stap naar een koopwoning in dure regio’s niet kunnen maken het krijgen van kinderen vaker uit. Voor makelaar Joren Bakx van Overspaern Makelaardij komt dit niet als een verrassing: “Als je een koopwoning wil financieren in deze regio moet je een goedbetaalde tweeverdiener zijn, omdat de koopsommen dermate hoog liggen”, vertelt hij. “Ik heb het idee dat vrouwen steeds later moeder worden. Je moet in deze regio net wat langer werken om huisje, boompje en beestje te kunnen bekostigen. Of hulp krijgen van familieleden.”
Lees ook: Steeds minder baby’s in Haarlem: ‘Voorstelbaar dat kinderwens wordt uitgesteld door woningmarkt’
De woningprijzen in Haarlem zijn het afgelopen jaar opvallend sterk gestegen en behoren tot een van de hoogste van het land. De gemiddelde verkoopprijs in 2024 was 548.843 euro.
De stad uit
Bakx komt in de dagelijkse praktijk veel jonge stellen tegen met een kinderwens. “Wij richten ons op het brede lagere segment, met hypotheken tussen de 300.000 en 700.000 euro. Steeds vaker zie ik dat stellen buiten Haarlem gaan zoeken vanwege de kinderwens.” Het onderzoek laat zien dat veel stellen pas een kind willen als ze een geschikte woning hebben gevonden.
Buiten de stad krijgen mensen meer ruimte voor hun geld. “Mensen uit Haarlem-Oost trekken naar Hoofddorp of Nieuw-Vennep, mensen uit Heemstede richting Bennebroek en Hillegom en mensen uit Haarlem-Noord gaan naar Velserbroek en Beverwijk. Mensen met een kinderwens willen toch vaak een extra slaapkamer of een tuin bij hun huis.”
“Mensen uit Haarlem-Oost trekken naar Hoofddorp of Nieuw-Vennep, mensen uit Heemstede richting Bennebroek en Hillegom en mensen uit Haarlem-Noord gaan naar Velserbroek en Beverwijk.”
Joren Bakx, makelaar
De makelaar raadt jonge stellen daarom aan hun wens kritisch tegen het licht te houden. “Mensen zeggen: ik ben in Haarlem opgegroeid, dus daar wil ik ook wonen. Maar stel jezelf de vraag: hoe vaak ga je straks met een kind nog de stad in?” Zelf maakte hij ook die afweging. “Snelle toegang tot de stad ruil ik liever in voor een tuin.”
Reactie wethouder
Haarlem105 vroeg ook wethouder Floor Roduner om een reactie. “Voor alle groepen woningzoekers is het pijnlijk en moeilijk te aanvaarden dat hun leven voor een bepaalde periode in een pauzestand lijkt te komen door de enorme krapte aan betaalbare woningen. Daarom bouwen we in Haarlem veel nieuwe woningen voor veel verschillende doelgroepen, juist ook in de categorieën betaalbare huur en koop.”
De wethouder benadrukt dat Haarlem werkt aan continuïteit op het gebied van nieuwbouw. “De meeste woningen komen in Haarlem in de ontwikkelzones, zoals de Europawegzone met zo’n 6000 woningen tot 2030 in Schalkwijk. We bouwen in Haarlem 40 procent sociaal, 40 procent betaalbaar en 20 procent vrije sector woningen en aan de westkant van Haarlem zelfs 50 procent sociaal. In de ontwikkelzones komen er ook woningen bij die geschikt zijn voor starters en jonge gezinnen.”