Ruim een derde van de studenten vindt dat hun onderwijsinstelling achterloopt in de regels en begeleiding rond AI-tools. Dat blijkt uit onderzoek van studentenplatform Stuvia. Ook gebruikt meer dan een kwart van de studenten AI om een vak te halen, zonder dat docenten dat weten. Haarlem105 vroeg scholen en opleidingen in de regio hoe zij met deze ontwikkelingen omgaan.
Hogeschool en MBO: AI als kans en leerpunt
Het ROC Nova College in Haarlem ziet AI niet als bedreiging, maar als onmisbaar gereedschap. “Het is een gegeven dat studenten er gebruik van moeten leren maken om goed voorbereid te zijn op de toekomst”, zegt Jeroen Marcelis, opleidingsmanager bij de Business School. “Daarnaast kan het zowel docenten als ondersteunend personeel helpen om hun werk efficiënter te doen, ideeën op te doen en studenten gepersonaliseerd te laten leren.”
Ook hogeschool Inholland staat er positief in. “Dit is een wereldwijde ontwikkeling en we hebben er in ons werk mee te maken. Het is dus belangrijk dat we er bewust mee leren omgaan en er vaardig mee worden”, reageert een woordvoerder. Inholland heeft inmiddels richtlijnen opgesteld voor studenten, organiseert AI-cursussen voor docenten en werkt aan toetsbeleid waarin AI een plek krijgt.
Bij Nova College wordt gewerkt aan manieren om te toetsen of studenten de leerstof echt begrijpen. “Het mondeling verantwoorden van wat studenten inleveren is belangrijk”, zegt Marcelis. “Je hoort dan snel of iemand weet waar het over gaat, of iets gewoon heeft gekopieerd.” Er wordt ook gehamerd op het gebruik van bronvermelding bij gebruik van AI. “En dat ze altijd zelf moeten controleren wat AI voor ze heeft gegenereerd.”
“Uit een bespreking of interview blijkt al snel wat studenten zelf begrijpen en produceren, en wanneer ze klakkeloos hebben gekopieerd.”
Jeroen Marcelis, opleidingsmanager Nova College
Toch zijn niet alle examens al ingericht op het gebruik van AI. “We zijn afhankelijk van externe examenleveranciers. De ene leverancier is al wat verder dan de andere in het opnemen van het gebruik van AI in examinering”, aldus de opleidingsmanager. “Maar waar we voorheen vooral bezig waren met hoe te controleren of studenten AI hadden gebruikt, kijken we nu naar hoe we het in het examenproces een verantwoorde plek kunnen geven.”
Voortgezet onderwijs: veel vragen, weinig regels
Ook op middelbare scholen wordt AI al volop gebruikt, maar beleid ontbreekt vaak nog. “Het wordt al op tal van manieren gebruikt door zowel teamleden als door leerlingen”, reageert directeur Fred van Zanten van het Gertenbach College in Zandvoort. “De ontwikkelingen gaan razendsnel, maar we hebben nog geen vastomlijnde afspraken over hoe en wanneer we AI inzetten. En dat is wel een dingetje waar we het als school over moeten hebben.”
Rector Jan Henk van der Werff van het Stedelijk Gymnasium zit in een vergelijkbare fase. “Wij zijn van plan om met een clubje mensen breed te kijken naar de kansen, maar ook naar de mogelijke risico’s, en de ethische kant goed daarin te beschouwen.” Hij vult aan: “Zoals met elke technologie zijn we heel snel enthousiast over de mogelijkheden die het biedt, maar betreuren we achteraf dat er ook nadelen aan verbonden waren die toch minder in beeld kwamen.”
“We merken dat AI de schrijfvaardigheid niet bevordert, en zo zijn er meer voorbeelden.”
Fred van Zanten, directeur Gertenbach College
In de dagelijkse praktijk ziet Van Zanten (Gertenbach College) nu overwegend voordelen. “De lessen zijn afwisselender, uitdagender en gedifferentieerder.” Maar er zijn ook al kanttekeningen te plaatsen. “We merken dat het de schrijfvaardigheid niet bevordert, en zo zijn er meer voorbeelden.”
Het Stedelijk Gymnasium is voornemens om in de toekomst tot een “goed afgewogen beleid” te komen. Van der Werff: “Dat AI onze levens gaat veranderen en dus ook het leven op school, staat buiten kuif.”
Lees ook: Twee middelbare scholen in Zuid-Kenenmerland werken aan ophalen onvoldoende