Tien dakloze gezinnen kregen afgelopen jaar direct een woning via de nieuwe aanpak van de gemeente genaamd ‘Wonen eerst’. Het doel is om dakloosheid te voorkomen en terug te dringen. Geen opvang, maar meteen een huis met begeleiding. “Zes van de tien hoefden daardoor helemaal niet naar de opvang”, laat wethouder Diana van Loenen weten. “De andere vier veel korter dan normaal.”
De aanpak richt zich op mensen die dakloos zijn en kampen met andere problemen. Een centrale commissie beoordeelt wie in aanmerking komt. “Hiervoor zijn strikte criteria vastgesteld”, zegt Van Loenen. “Mensen moeten in staat zijn om zelfstandig te wonen, de huur te betalen, begeleiding te accepteren en geen overlast veroorzaken.”
De eerste screening gebeurt via de Brede Centrale Toegang, een loket waar mensen zich kunnen aanmelden voor hulp. Daarna beslissen de betrokken partijen samen wie een woning krijgt toegewezen. “’Wonen eerst’ vraagt om een andere denkwijze en een heel ander proces in de aanpak van dakloosheid, waarin veel meer snelheid geboden is”, legt de wethouder uit. “De corporaties hebben zich ingespannen voor de beschikbaarheid van passende woonruimte.”
178 woningen
De woningen komen uit de bestaande voorraad die jaarlijks beschikbaar is voor mensen uit de opvang: in Haarlem zijn dat er 178 per jaar. “De woningen voor deze aanpak vallen binnen dit aantal.” Van Loenen vervolgt: “In het eerste jaar waren het er tien, in het komende jaar gaat het om zestien. Ook de regiogemeenten sluiten aan.”
“Bij langdurig verblijf in de opvang zijn problemen vaak verergerd”
Diana van Loenen, wethouder
Deelnemers krijgen gemiddeld twee jaar hulpverlening, afgestemd op hun situatie. Omdat zij de opvang overslaan, is hun problematiek vaak minder zwaar. “Bij langdurig verblijf in de opvang zijn problemen vaak verergerd”, weet de wethouder. Met dit project is sneller ingrijpen mogelijk, waardoor mensen sneller kunnen herstellen, stelt ze.
Evaluatie in 2026
Een eerste evaluatie volgt in 2026, na afronding van de tweede groep deelnemers. Tot nu toe zijn de resultaten positief volgens Van Loenen. “Deelnemers zijn heel tevreden en wonen stabiel in de nieuwe woning.” Ook steden als Utrecht en Den Bosch werken inmiddels met deze aanpak en melden vergelijkbare resultaten.
Lees ook: Stem in de stad vraagt aandacht voor dakloosheid: ‘Het is een groot onrecht’