De hoge temperaturen zorgen voor topdrukte bij ijssalons in de regio, ook bij Luc Blok, eigenaar van Luciano’s. Toch levert de verwachte hittegolf dit weekend hem niet alleen extra klanten op. Door de komst van de NAVO-top dreigt zijn bevoorrading in de knel te komen. “Wij gaan er vanuit dat we Wassenaar niet meer uitkomen”, vertelt hij in het programma Haarlem Vandaag.
Blok heeft meerdere ijssalons in de regio en bevoorraadt deze dagelijks vanuit zijn ijsmakkerij in Wassenaar. “We zitten midden in de drukte”, vertelt hij. “Zondag om vijf uur gaat Wassenaar op slot. De A44 is dan dicht van Schiphol tot aan het Rozenplein in Den Haag. Voor ons betekent dat: nú alles klaarzetten voor de hele week.”
Luister hieronder het volledige interview terug. Tekst loopt door onder fragment.
Extra vrieskisten en volle auto’s
Om geen verkoelende omzet mis te lopen, heeft Blok alle zeilen bijgezet. “We hebben extra auto’s ingezet om zondag alles uit te rijden, en voor iedere vestiging extra vrieskisten gehuurd”, legt hij uit. “Het wordt een warme week, maar naleveren zit er waarschijnlijk niet in. Dan moet je vooraf slim plannen.”
Toch ziet Blok de logistieke puzzel niet als een ramp. “Ik zie het als een uitdaging.”
Sticky mango in de vitrine
Naast logistiek talent staat Blok ook bekend om zijn bijzondere smaken. Een van zijn favorieten: sticky mango-ijs. “We vervangen een deel van de melk door rijst die in kokosmelk is gekookt. Die textuur en smaak, dat blijft verrassen.”
Het idee ontstond in Thailand. “Ik was met mijn vrouw in Bangkok. Zij wilde dat ik een dessert met mango en rijst proefde. Toen ik dat at, wist ik meteen: dit moet ik vangen in ijs.”