Ruim een miljoen Nederlanders slaapt slecht en dat kost de samenleving jaarlijks drie miljard euro. Volgens neuroloog Niki Schoonenboom van het Spaarne Gasthuis is het belangrijk om structurele slapeloosheid serieus te nemen. In Haarlem Vandaag legt ze uit wat de oorzaken zijn en wat mensen er zelf aan kunnen doen.
“Slapeloosheid is pas echt slapeloosheid als het drie maanden lang bestaat en dat je minimaal drie keer per week niet goed kan in- of doorslapen, en dat je daarbij ook last hebt overdag”, legt Schoonenboom uit. “En er mag ook niet sprake zijn van een andere aandoening waardoor je minder goed slaapt, zoals bijvoorbeeld middelenmisbruik of medicatie.”
Luister hieronder het volledige gesprek terug. Tekst loopt door onder fragment.
Er zijn volgens haar genoeg voorbeelden van bepaald gedrag waar mensen zelf iets aan kunnen doen. “Dat betekent bijvoorbeeld dat je vlak voor het slapen gaan nog te veel op je scherm zit te kijken”, licht ze toe. “Of dat je alcohol of koffie drinkt vlak voordat je gaat slapen.” De neuroloog raadt sporten voor het slapengaan ook af. “Je wordt er wakker van.”
Hormonen & stress
Hormonale zaken kunnen ook invloed hebben. “Bij de overgang is inmiddels bekend dat een tekort aan hormonen slaapproblemen kunnen veroorzaken. Daar is nu meer aandacht voor.” Ook psychologische factoren spelen een rol. “Stress kan wel degelijk veroorzaken dat je minder goed in slaap kan vallen, omdat je stresssysteem niet te hard werkt”, legt de neuroloog uit. “Dan is het belangrijk om een psycholoog te gaan bezoeken om te kijken hoe je dat minder kunt maken.”
De vicieuze cirkel van slecht slapen is volgens haar te doorbreken. “Ik heb ook nog met onze psycholoog in het ziekenhuis overlegd en die zei dat bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie beter werkt dan pillen. Dat schijnt in tachtig procent van de gevallen te helpen ten opzichte van de pillen, die uiteindelijk ook verslavend en niet de oplossing zijn.”