Van de historische houten villa De Echo aan de Van Merlenlaan in Heemstede is niets meer over dan een stapel hout. Met verbazing wordt gereageerd op de plotselinge sloop door omwonenden en erfgoedliefhebbers. Het iconische pand genoot geen beschermde status en mag daarom vervangen voor een gloednieuw exemplaar.
“Veel inwoners van Heemstede hebben het houten huis gewaardeerd en we begrijpen dat de sloop emoties oproept”, reageert een woordvoerder namens de gemeente bij Haarlem105. Toch had het volgens de gemeente niet voorkomen kunnen worden. “Het betreffende huis had geen beschermde status als rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument. Daardoor was een sloopmelding voldoende en handelde de eigenaar binnen zijn rechten.”
Wel laat de gemeente weten bezig te zijn met het ‘onderzoeken van andere beschermingsvormen’ voor de toekomst. “Daarmee kunnen we actiever inzetten op behoud van cultureel erfgoed.”
‘Droomhuis’
Wim Gohres, voorzitter Historische Vereniging Heemstede, is teleurgesteld. “Veel mensen hebben hier buikpijn van”, zegt hij bij Haarlem Vandaag. “’Dit was mijn droomhuis’, is een veelgehoorde opmerking. Sommigen noemden het ook het Pippi Langkous-huis.”
Luister hier het interview met voorzitter Wim Gohres terug. Tekst gaat verder onder audio.
De hamvraag is of en hoe de sloop voorkomen had kunnen worden. “Schuldigen aanwijzen is niet eenvoudig”, legt hij uit. “Het probleem is dat de gemeente al een aantal jaren geen monumenten meer heeft aangewezen.”
Volgens hem loopt de gemeente Heemstede flink achter op bijvoorbeeld Bloemendaal, waar er in een jaar tijd zeventien monumenten zijn aangewezen. “Dat heeft ook met geld te maken en de beschikbaarheid van ambtenaren.”
“Het probleem is dat de gemeente al jaren geen panden meer heeft aangewezen als monument.”
Wim Gohres, voorzitter Historische Vereniging Heemstede
De vereniging heeft vorig jaar wel een lijst ingediend met ruim vijftig aan te wijzen monumentale panden, maar daar zat De Echo niet bij. “We wisten niet wat de gemeente zou gaan beslissen. Daar komt bij dat we in een overgangsperiode zitten waar de omgevingswet van kracht is geworden”, vult hij aan. De gemeente is volgens hem druk bezig met die nieuwe beschermingsmaatregelen, maar het is nog niet rond. “Wat dat betreft kwam dit punt op ongelukkig moment langs.”
De sloop was desondanks een wake-up call voor de vereniging. “Ik denk dat wij binnenkort nog maar eens goed gaan nadenken of wij een risicolijst gaan opstellen en dan toch maar kijken of we daar een stap mee kunnen zetten.”
Lees ook: Grote opkomst bij protestmars Van Merlenlaan: ‘Die bomen kunnen wel 400 jaar worden’