Tijdens de campagne ‘Haarlem breekt de stilte’ deelde burgemeester Jos Wienen een aangrijpend, persoonlijk verhaal: zijn dochter werd kortgeleden slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In plaats van, zoals aanvankelijk de bedoeling was het verhaal van een ander voor te lezen, besloot hij zijn eigen ervaring te delen op het podium van poppodium Patronaat.
Het hoogtepunt van de campagne vond afgelopen weekend plaats op verschillende plekken in de stad en had als doel het doorbreken van de stilte rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag. Mannen lazen de verhalen voor van vrouwen die hiermee te maken kregen. Wienen opende de avond met zijn indrukwekkende bijdrage.
“Ik zat echt te denken: wat ga ik hierover zeggen?”, vertelt Wienen. “Ik vond het niet zo geweldig het verhaal van iemand anders te gaan voorlezen. En dan plotseling gebeurt het, precies in de week dat ik dat verhaal moet gaan houden. Dan moet ik dit verhaal maar gaan vertellen. Want dit is gewoon de werkelijkheid, gewoon zoals het zich voordoet.”
In de radiouitzending van Haarlem Vandaag sprak Wienen openhartig over de beslissing om het verhaal van zijn dochter te delen.
Luister hier het interview en de speech van burgemeester Jos Wienen terug. Tekst gaat verder onder audio.
Zijn dochter stond achter zijn keuze om haar ervaring te delen: “Je vraagt natuurlijk van: vind je het goed dat ik dat gebruik? Ik vond het ook heel lastig. Ik was ook heel aangedaan erdoor. Het gebeurt door iemand die je leuk vindt, die je goed kent. Zij had zoiets: ik vind het ook wel goed als dat benoemd wordt.”
Aanpakken via wet en lokaal beleid
Volgens burgemeester Wienen liggen er op twee niveaus mogelijkheden om seksueel grensoverschrijdend gedrag te bestrijden. “De wet is aangepast waardoor een aantal dingen in de openbare ruimte nu strafbaar zijn geworden. Het is heel ingewikkeld om te bewijzen en om tot vervolging over te gaan, maar we hebben wel gezegd: we gaan kijken waar zich mogelijkheden voordoen en dan is het ook goed om het aan te pakken.”
“De wet is aangepast waardoor een aantal dingen in de openbare ruimte nu strafbaar zijn geworden”
– Burgemeester Jos Wienen
Ook lokaal kan de gemeente optreden, bijvoorbeeld bij horecagelegenheden waar misstanden plaatsvinden. “Daar waar dingen gebeuren die niet mogen is normaal het Openbaar Ministerie aan de beurt om te zeggen: er wordt vervolging ingesteld”, legt hij uit. De gemeente kan in die situaties ook ingrijpen en Wienen benadrukt dat dat in het verleden ook is gebeurd. “Bijvoorbeeld om horecagelegenheden te sluiten waar duidelijk sprake is van het door de eigenaar onvoldoende verantwoordelijkheid nemen of het zelf vertonen van grensoverschrijdend gedrag. Dat is in strijd met de regels. Om het dan niet als gemeente te laten bij: dit mag niet, maar om daar ook consequenties aan te verbinden die heel ver gaan en op die manier laten zien dat we het onacceptabel vinden.”
De volledige speech van Jos Wienen kun je terugluisteren in het audiofragment in dit artikel of hier teruglezen.