De co-host city van de Special Olympics in 2026 wordt Zandvoort. Dit werd deze week officieel bekendgemaakt. Daarmee is Zandvoort, naast Haarlem en Haarlemmermeer, de derde gemeente waar het evenement plaats zal vinden. Wethouder van Zandvoort, Lars Carree, was te gast in een uitzending van Haarlem Vandaag om te vertellen hoe belangrijk het is dat Zandvoort deze kans krijgt.
“De gemeente Haarlem had het idee om de Special Olympics naar Haarlem toe te halen in 2026. Toen werd al snel door mijn collega-wethouder en mijzelf de link gelegd met Zandvoort,” zegt Carree. Het organiseren van evenementen is niet onbekend voor Zandvoort, aangezien de F1 er ook al een aantal jaar neerstrijkt. Toch is dit volgens Carree iets anders. “Het is een extra speciale doelgroep. Het zijn deelnemers die een verstandelijke beperking hebben en het is natuurlijk prachtig dat we dit met de drie gemeentes gaan verwezenlijken,” vindt de wethouder.
Luister hieronder het volledige interview. Tekst gaat verder onder het fragment
De ligging van Zandvoort is volgens Carree ideaal. “Ons sportgebied ligt in de duinen. Je kan op een golfbaan in Haarlemmermeer staan, of golfen in de duinen van Zandvoort. Dan zou ik het wel weten,” zegt hij. Er is een aantal sporten die verplicht onderdeel zijn van de Special Olympics. Hockey, golf en wielrennen zijn daar enkele voorbeelden van. “Wat zou het mooi zijn als we wielrennen op het circuit van Zandvoort kunnen doen?” vindt Carree.
Nodige aanpassingen
In de komende periode wordt onderzocht welke sporten op welke locaties georganiseerd zullen worden. Op sommige vlakken zullen ook aanpassingen nodig zijn. “Dit hoeft niet bij een hockey- of voetbalveld, maar we verwachten wel heel veel publiek. Dus het kan best zijn dat er ergens nog extra tribunes geplaatst moeten worden,” legt de wethouder uit.
Omdat het gaat om mensen met een beperking moeten ook toegankelijke aanpassingen worden doorgevoerd. Dat kost geld, maar volgens Carree is dat geen probleem. “Deze Special Olympics is waar Zandvoort voor staat en als gemeente stellen we daar graag een geldbedrag in de vorm van een subsidie tegenover,” stelt Carree.