Bewoners van de wijk Zuiderhout voelen zich gepasseerd bij de herinrichtingsplannen voor de Kleine Houtweg. De gemeente Haarlem werkt sinds de zomer van 2024 aan een nieuw ontwerp voor de straat, maar volgens buurtbewoners zijn zij niet betrokken bij het participatieproces.
“Terwijl dit juist de weg is die onze wijk ontsluit”, zegt Anne Floor van Buren, die samen met andere bewoners zorgen heeft over de plannen. “De helft van de weg verdwijnt. Straks moeten auto’s en fietsers samen over één smalle rijbaan.” Ook wijkgenoot Saskia van Ooijen maakt zich zorgen. “Ik voel me er niet prettig bij, zeker niet als mijn dochter ’s nachts alleen naar huis fietst. En ik gebruik de weg zelf vier keer per dag.”
De gemeente hanteert een standaard uitnodigingsbeleid waarbij alleen bewoners binnen een bepaalde straal rond het projectgebied een uitnodiging ontvangen. Volgens een woordvoerder betekent dat echter niet dat anderen geen inspraak kunnen leveren: “Het voorlopig ontwerp staat online en tot 1 augustus kan iedereen reageren. Daarna worden alle belangen afgewogen en volgt een definitief ontwerp”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Bekijk hieronder de reportage. Tekst loopt door onder video.
De herinrichting van de Kleine Houtweg is onderdeel van een groter project waarbij ook het riool wordt vernieuwd. De laatste aanpassingen aan de weg zijn gedaan in de jaren 60. De gemeente wil van de huidige tweebaansweg een veilige, groenere straat maken, met één rijbaan van rode klinkers voor zowel auto’s als fietsers. De vrijkomende ruimte wordt ingericht als groenstrook die aansluit bij de omliggende parken, zoals de Haarlemmerhout en het Frederikspark. Ook moet de snelheid omlaag naar 30 kilometer per uur.

Van Ooijen en Van Buren vrezen dat fietsers in de nieuwe situatie als ‘remvee’ worden gebruikt, en maken zich zorgen over mogelijke ongelukken. De Fietsersbond begrijpt de zorgen van bewoners, maar ziet ook potentie in het ontwerp. “Als het autoverkeer beperkt blijft en de snelheid daadwerkelijk omlaag gaat, kunnen fietsers veilig gebruikmaken van de weg. Ook helpt het als automobilisten visueel beperkt worden in hun ruimte – bijvoorbeeld door brede fietsstroken te creëren.”