De opbouw van Haarlem Culinair is op dit moment in volle gang. Het gratis foodfestival op de Grote Markt, dat jaarlijks zo’n 40.000 bezoekers trekt, begint morgen en duurt tot en met zondagavond. Op het evenement zijn onder meer verschillende lokale restaurants te vinden.
Volgens organisator Mats Mul krijgt het plein in hartje Haarlem inmiddels al echt vorm. “We zijn nog wel tot morgenmiddag bezig, maar dan zijn we helemaal klaar voor de opening”, zegt hij tijdens de opbouw. “Het loopt allemaal vrij soepel en is nu al een leuk gezicht op de Grote Markt. We missen alleen nog de bar en muzikanten.”
Nieuw
Nieuw dit jaar zijn onder meer een netwerkborrel op vrijdag, een wijnproeverij op zondag en het zogeheten sky-deck, dat het hele weekend open is. “Hier kunnen bezoekers een tafel op een verhoging reserveren waar ook een sommelier aanwezig is om uitleg te geven over de verschillende drankjes”, legt Mul uit. “We wilden voor dit jaar iets meer aan de beleving toevoegen.”
Haarlem Culinair onderscheidt zich volgens de organisatie van andere foodfestivals doordat er geen foodtrucks staan, maar dat juist de lokale horeca centraal staat. “Het is uniek omdat hier geen foodtrucks staan. Haarlem staat bekend om de gastronomie en restaurants uit de stad kunnen dit hier op hun eigen manier tentoonstellen. Bovendien is de sfeer op de Grote Markt ook heel bijzonder.”
Verplaatsing zaterdagmarkt
Vanwege het festival wordt de zaterdagmarkt op de Grote Markt tijdelijk verplaatst. De marktkramen staan dit weekend op de Zijlstraat, Nieuwe Groenmarkt en Krocht. Ook tijdens Haarlem Jazz & More, over twee weken, geldt deze tijdelijke opstelling.